In Novosti

Nedostatak jednog zuba utječe na poremećaj funkcije cijelog žvačnog sustava, a može dramatično narušiti i estetiku. Prije su se proteza ili most koristili kao zamjena, ali s ograničenim rezultatima. Zato su u velikom broju slučajeva zubni implantati najzahvalnije estetsko i funkcionlano rješenje. Riječ je o sofisticiranim vijcima koji se ugrađuju u čeljusnu kost kao zamjena za prirodne korijene zuba, odnosno kao nosači krunica, mostova ili proteza. Zubni implantati su od titana, koji se koristi zbog biološke neutralnosti kako bi koštano tkivo prihvatilo ugrađeno strano tijelo. Zubnim implantatima može se riješiti nedostatk jednog ili nekoliko zuba ili potpuna bezubost. Implantati izgledaju i funkcioniraju kao prirodni zubi te u čeljusti zaustavljaju proces resorpcije kosti i posljedničnog povlačenja zubnog mesa. Zahvat se provodi pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbolan. Ako se pacijent pridržava pravilne oralne higijene i redovito ide na kontrole, zubni implantati smatraju se trajnom terapijom.

Implantat je titanski vijak koji se ugraduje u kost, na njega se zatim postavlja protetska nadogradnja na koju pak dolazi kruna zuba. U slucaju gubitka samo jednog zuba pacijentima se ugraduje jedan implantat, a prilikom gubitka više zuba, implantati mogu poslužiti kao nosaci proteze ili mosta. Neovisno o vašoj životnoj dobi, ako vam nedostaje jedan ili više zuba – ordinacija Tim Dent- Milicic, uvijek ce vam prije krunica ili mostova preporuciti implantološku sanaciju stanja u usnoj šupljini, buduci da smatramo kako je implantat jedino trajno rješenje za problem nedostatka zuba. Smatramo kako je implantološka terapija upravo najbolja terapija za nedostatak zuba u celjusti buduci da se ne diraju susjedni zubi koje treba izbrusiti u slucaju da se izraduje most. Takoder, ovu terapiju karakterizira i olakšana oralna higijena jer se prostor izmedu dva zuba može lako ocistiti i zubnim koncem, a jedna od najvecih prednosti jest i ta što se ugradnjom implantata uvelike bolje prenose opterecenja na kost kao i na cijeli žvacni sustav što takoder nije slucaj kod ugradnje mosta.

Cijena zubnih implantata

Budući da se danas se na tržištu pojavljuje više od 1700 proizvođača implantata, vrlo je važno da pacijenti točno znaju koji im se implantat ugrađuje jer između njih postoje velike razlike – kako u cijeni, tako i u kvaliteti i materijalima od kojih su načinjeni. Implantate možemo podijeliti u tri skupine – Premium, Medium i Low Cost implantate, odnosno implantate vrlo niske cijene, koje ordinacija Tim Dent – Miličić nikada ne koristi. Vjerojatno se pitate zašto nam je važna ova podjela?
U Premium skupinu spada desetak vrsta implantata od kojih bismo izdvojili implantate Nobel Biocare, Astra Tech i Zimmer Implant, Straumann i Implant Direct. Od svih ostalih vrsta implanantata izdvajaju ih ove karakteristike:

1-    Premium implantati načinjeni su samo od titana, bez ikakvih dodatnih primjesa

Premium skupinu implantata karakterizira visoka čistoća titana od kojeg su načinjeni, u njima nema nikakvih dodatnih primjesa poput nikla, kobalta ili drugih metala što nam je izuzetno važno kod pacijenata koji imaju alergijske reakcije na metale ili njihove legure. Osim toga, svaka nečistoća u implantatu smanjuje uspješnost same terapije što se kod ugradnje 100% titanskog vijka u potpunosti izbjegava.

2-    Vanjska površina implanata savršeno je obrađena što pospješuje srastanje s kosti

Svaki implantat ima posebno obrađenu vanjsku površinu što se postiže laserski, jetkanjem ili dodavanjem određenih primjesa i takva obrada implantata pospješuje i garantira srastanje implantata s kosti. Kod Premium implantata je to načinjeno toliko precizno i savršeno da nam ovi implantati omogućuju puno ranije opterećenje, pa čak i imedijatno opterećenje (gotovo trenutačno) što prije nije bio slučaj prilikom njihove ugradnje jer je ipak trebalo pričekati neko vrijeme prije no što su se na implantat ugrađivali protetski nadomjestak i kruna. Primjerice, nekada se nakon ugradnje implantata moralo pričekati šest mjeseci za gornju, a tri mjeseca za donju čeljust kako bi implantat srastao s kosti. Međutim, nova tehnologija kod Premium implantata omogućila je gotovo trenutačno (imedijatno) opterećenje, odmah nakon njihove ugradnje. Postoje naravno iznimke jer, u slučajevima kod kojih pacijentu treba nadograditi kost ili je pak prisutna neka infekcija, ipak treba pričekati s opterećenjem implantata, ali maksimalno tri do četiri mjeseca.

3-    Garancije i certifikati

Svaka od tvrtki koja proizvodi Premium implantate posluje preko 50 godina, a prilikom ugradnje ovih implantata dobijete certifikat kojim te tvrtke garantiraju i samu kvalitetu implantata, ali i da će i za 100 godina imati proizvedene sve protetske komponente koje odgovaraju dotičnom implantatu. To nipošto nije slučaj s Low Cost implantatima, koji se često ugrađuju pacijentima. Takvi implantati, ne samo da su lošije kvalitete, već za njih ne postoji nikakva garanciju da će za njih i za desetak ili dvadesetak godina postojati zamjenski protetski dijelovi. Primjećujemo kako je i naše tržište u posljednje vrijeme preplavljeno reklamama za jeftinije implantate kod kojih je upitna i cijena, ali i kvaliteta, te kod kojih ne postoji prava garancija trajnosti niti certifikat, te uvijek savjetujemo pacijentima da se, prije no što se odluče na implantološku terapiju, dobro raspitaju i o samim implantatima koji im se ugrađuju, ali i o stručnosti implantologa koji će izvesti operaciju.

4-    Protetski dio savršeno „sjeda“ u implantat

Još je jedan razlog zašto koristimo Premium implantate. Naime, protetski dijelovi koji ulaze u implantat su toliko kvalitetno napravljeni da je dosjed protetskog dijela u implantat načinjen savršeno. U slučaju da postoji mali, pa čak i mikrometarski pomak u spoju implantata i protetskog dijela, prilikom prenašanja sila u zagrizu, može doći do pojačane resorpcije ili gubitka kosti uz glavu implantata zbog tog pomaka. Kod Premium implantata, ta je spoj toliko čvrst i precizno izveden da ta opasnost jednostavno ne postoji.

5-    Dostupne su brojne protetske komponente koje nude visokoestetska rješenja

Premium implantati imaju dostupne protetske komponente koje nude visokoestetska rješenja. Primjerice, kod Nobel implantata, na raspolaganju nam je čak stotinjak protetskih dijelova, pod svim mogućim kutevima, izrađenih od cirkona ili titana te praktički ne postoji stanje u čeljusti koje se Premium implantatima ne može pokriti.
Ordinacija Tim Dent – Miličić u svom radu koristi isključivo implantate koji spadaju u Premium skupinu implantata i to implantate Nobel Biocare, Astra Tech i Zimmer Implant i Implant Direct koje najčešće kombiniramo prema indikacijama za svakog pojedinog pacijenta. Riječ je o trenutno najkvalitetnijim implantatima na tržištu o čijoj kvaliteti i sigurnosti svjedoči više stotina tisuća zadovoljnih pacijenata.
Nobel implantat je konstruiran tako da najbolje podnosi imedijatna (trenutna) opterećenja i pacijentima se, prilikom njegove ugradnje, može odmah nadoknaditi zub, dok su implantati Astra i Zimmer nešto bolje rješenje u situacijama u kojima treba nadomjestiti kost, kada radimo odgođenu terapiju.

Imedijatna ugradnja implantata

Danas najveći stručnjaci na području zubne implantologije smatraju kako imedijatna (trenutačna) ugradnja zubnih implantata ima svoje prednosti budući da u stručnim krugovima prevladava mišljenje kako se nova kost uz implantat stvara puno brže ako se implantat odmah optereti – znači, ako se na njega odmah postavljaju protetski nadomjestak i krunica. U stomatološkoj klinici Tim Dent – Miličić iz Zagreba težimo tomu da se najveći broj implantata ugrađuje upravo na taj način te da se implantat opterećuje imedijatno. To nažalost nije moguće kod velikih koštanih defekata, niti ako je bila prisutna neka teža infekcija.

Ako imedijatna ugradnja, prema procjeni naših stomatologa, nije moguća, implantat se prekrije i ostavi tri do četiri mjeseca da optimalno sraste s kosti i tek ga nakon toga opterećujemo i stavljamo u funkciju. Napretkom anatomskog oblika implantata i obradom njegove površine kod implantata Premium kvalitete, svjetski se trendovi doista kreću u smjeru što bržeg opterećivanja zubnih implantata i njegovog što bržeg stavljanja u funkciju.

Podizanje sinusa ili sinus lift

Jedan od najvećih problema s kojima se mogu suočiti naši pacijenti jest nedostatak kosti zbog njene resorpcije. Kako je spomenuto, na mjestima gdje nedostaje zub povlači se zubno meso, ali i kost te je moguće da, nakon više godina takvog stanja, postoji značajan manjak čeljusne kosti na mjestu gdje treba ugraditi zubni implantat. No, moderna stomatologija i tu prepreku uspješno prekoračuje kirurškim zahvatom u lokalnoj anesteziji pod imenom Sinus lift. Sinus lift je zahvat podizanja dna sinusa koji se ponekad može obavljati istovremeno s ugradnjom implantata, a ponekad, kod težih slučajeva, implantat se ipak ugrađuje naknadno, nakon što je kost rekonstruirana.

Augmentacija kosti

Radi se o vrlo čestom postupku kojim se, pacijentima kojima već dugo nedostaje zub, nadograđuje kost koja nije dovoljno visoka ili široka za ugradnju implantata. U takvim slučajevima, naši kirurzi pristupaju augmentaciji kosti, odnosno nadograđivanju kosti, koje se može izvoditi različitim materijalima – vlastitim koštanim tkivom, ali i korištenjem umjetne kosti. Ovisno o samom slučaju, ponekad se, slično kao i kod Sinus lifta, ugradnja implantata može odvijati simultano s augmentacijom kosti, no u nekim slučajevima, ipak treba prvo načiniti augmentaciju kosti i tek nakon nekog vremena ugraditi zubni implantat.

Kompjuterski navođena stomatologija

Trodimenzionalni software omogućuje nam unaprijed planiranje samog stomatološkog zahvata virtualnim postavljanjem implantata u najbolju poziciju, a na temelju tog trodimenzionalnog modela se u zubotehničkom laboratoriju izrađuje šablona. Šablona izgleda kao akrilatna proteza koja se postavlja na čeljust i kod koje je sve već unaprijed određeno – i kutevi ugradnje implantata, dužina implantata i slično te tu ne postoji prostor za pogrešnu procjenu samog implantologa. Kod Nobel guida implantati se ugrađuju Flapless tehnikom, bez reza. Naravno, kada imate iza sebe respektabilan broj ugradnji implantata, kao što to ima naš oralni kirurg dr.med.dent. Marko Miličić, i u situacijama kada treba načiniti augmentaciju kosti i kada se zahvat ne može obaviti Flapless tehnikom već klasičnim rezom i odizanjem sluznice, naši su pacijenti uz tako iskusnog kirurga potpuno u sigurnim rukama o čemu svjedoči i broj od čak 3000 obavljenih implantoloških zahvata godišnje.
Recommended Posts