In Novosti

Ubrzani tempo života, manjak vremena za osnovnim životnim potrebama, odnosno nedovoljno posvećivanje pažnje vlastitom zdravlju itekako zna ostaviti traga na opće zdravstveno stanje stanovništva, pa tako i na zdravlje usta i zuba.
Čista usta i lijep osmijeh predstavljaju osnovni preduvjet za uspješan poslovni i društveni ambijent pojedinca. Zdrav osmijeh je danas postao prva stepenica na profesionalnom putu, jer se sve više, s razlogom, poistovjećuje s dobrim općim stanjem organizma.

Stjecanje dobrih navika u najranijem djetinjstvu
Sa održavanjem i pranjem usta i zuba neophodno je početi sa nicanjem prvih mliječnih zuba. Čišćenje prvih novoizniklih mliječnih zuba vrši se gazom natopljenom vodom, kojom se uklanjaju naslage sa mliječnih zuba. Kasnije, kada dijete postane svjesno svog okruženja i nakon nicanja većine mliječnih zuba polako se uvodi odgovarajuća četkica za zube, najprije uz pomoć roditelja, a kasnije i samostalno.
Zbog čega je važno održavati higijenu usta i zubi u najranijem djetinjstvu?
Osnovni preduvjet za nastanak karijesa i bolesti desni je dentalni plak. Nicanjem prvih zuba dolazi do naseljavanja bakterija na površinu tek izniklih zuba, čime se stvaraju uvjeti neophodni za pojavu karijesa. Naseljavanje usta bakterijama koje uzrokuju karijes događa se u tom razdoblju, formirajući tako sredinu koja je podložna karijesu. Mliječni zubi se uslijed neadekvatnog održavanja kvare, javljaju se prvi bolovi, a nerijetko i otekline. Takvo dijete, odnosno sad već mali pacijent, od najranijeg djetinjstva formira odbojnost i strah prema stomatologu.
Iako je činjenica suvremene stomatologije bezbolan rad u ustima pacijenta, osobe koje su pretrpjele neku traumu u djetinjstvu vezanu za zube vrlo teško se odlučuju za posjete stomatologu. Nerijetko, one i dalje zapostavljaju i ignoriraju svoje loše stanje u ustima, dovodeći, na kraju, do ranog gubitka svih zuba.

Recommended Posts