In Novosti

Redovna i kvalitetna oralna higijena usne šupljine ne samo da smanjuje učestalost odlazaka kod stomatologa, već i spriječava nastanak raznih zdravstvenih problema.

Oralno zdravlje je dio općeg zdravlja svake osobe. Bolesti usta i zuba mogu imati utjecaj na radnu sposobnost, samopouzdanje, ali i na govor i spavanje.

Mnogobrojna istraživanja su pokazala da upale i bakterije koje se nalaze u usnoj šupljini mogu prodrijeti u krvotok i uzrokovati zadebljanje arterija, i povećati rizik od nastanka srčanog udara.

Prema istraživanjima britanskih znanstvenika u kojima je sudjelovalo više od 11.000 osoba došlo je do rezultata da osobe koje su rijetko upražnjavale oralnu higijenu imale su za čak 70 posto veći rizik od nastanka srčanog udara.

Dokazano je da se kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2 često javljaju bolesti desni. Redovnim održavanjem higijene usne šupljine možete spriječiti nastanak dijabetesa tipa 2.

Trudnice moraju znati da je u razdoblju trudnoće, oralna higijena vrlo važna i mora biti besprijekorna. Kako bi sačuvale zdravlje usne šupljine, zubi se moraju redovito četkati, koristiti zubni konac i redovito posjećivati ​​stomatolog.

U najčešće kronične bolesti spadaju oralne bolesti. Adekvatna preventiva može sačuvati oralno zdravlje tijekom života.

Neadekvatna oralna higijena nije jedini faktor za nastanak oralnih oboljenja, već u faktore spadaju i nepravilna prehrana, pušenje, uporaba alkohola. Za gotovo polovicu svih periodontalnih oboljenja odgovorna je upotreba duhana. Manji unos šećera, pravilna prehrana, prestanak konzumiranja duhana i alkohola održavanje redovite i pravilne higijene, su preventivne mjere za zdrave zube i zdrav život.

Da bi održali zdrave zube tijekom cijelog života potrebno je redovito pranje zuba, korištenje zubnog konca, redovite kontrole kod stomatologa kao i uklanjanje zubnog kamenca. Sa zaštitom zuba treba početi na vrijeme još od malih nogu. Preventiva i edukacija djece školskog i predškolskog uzrasta, i provođenje skoro svih mjera zaštite stalnih i preostalih mliječnih zuba su vrlo bitni. Ukoliko želite lijep osmijeh, da budete zdravi i da se to na vama vidi, potrebno je na vrijeme spriječiti dentalne bolesti, kao i sve druge bolesti i neprijatelje vašeg zdravlja. Neka Vam prevencija bude na prvom mjestu.

Recent Posts