In Novosti

Obojeni zubi mogu uzrokovati osjećaj nelagode prilikom govora ili smijeha. Treba naglasiti da prirodna boja zuba varira od žučkaste, sivkaste do plavičaste boje sto je vrlo individualno i uvjetovano genetskim faktorom. Dok je “trošenje” zuba sastavni dio procesa starenja, prebojavanje zuba nije.

Diskoloracije zuba može biti uzrokovana zbog mikro oštećnja cakline (zbog utjecaja vanjskih faktora) ili zbog poremećaja tkivne strukture zuba (uslijed traumatskog oštećenja zuba ili zbog primjene određenih medikamenata). Mikro oštećenja koja su prisutna na površini cakline su predilekcijska mjesta za zadržavanje pigmenata iz hrane i pića kao i za stvaranje nikotinskih mrlja i nakupljanje katrana prilikom pušenja cigareta.

Pušenje kao ubojica lijepog osmijeha

Svima su nam poznati loši efekti pušenja cigareta kao što su maligna oboljenja, srčana oboljenja i prijevremeno starenje. Pušenje uzrokuje nastanak pigmentacija na zubima, oboljenja desni a kao najteža posljedica pušenja se javljaju kanceroze oralnih tkiva. Cigarete sadrže preko 400 kemijskih spojeva i minimum 400 toksičnih supstanci. Udisanjem ovog štetnog koktela nikotina i ugljičnog monoksida na zubima se talože pigmentacije koje je praktično nemoguće očistiti običnom četkicom i pastom za zube.

Piće i hrana

Zbog svojih tamnih boja kava, crni i zeleni čaj, crno vino, sokovi od bobica kao i Coca Cole mogu obojiti zube i učiniti vaš osmijeh manje privlačnim. Svako od ovih pića sadrži pigmente koje se mogu ugraditi u strukturu cakline, odakle se teško uklanjaju.

Rješenje potražiti kod stomatologa

Prilikom čišćenja i poliranja zuba se mogu ukloniti meke i čvrste zubne naslage a zajedno s njim i stečene pigmentacije koje se nalaze na površini zuba. Ukoliko se diskoloracije nalaze u samom zubnom tkivu rješenje problema treba potražiti u konzervativnom ili čak i u protetskom zbrinjavanju zuba uz pomoć keramičkih ljuskica.

Recent Posts