In Novosti

Izbjeljivanje zuba sodom bikarbonom i limunom

Izbjeljivanjem zuba na ovaj način dolazi do trajnog oštećenja cakline. Također dolazi do pojave bržeg stvaranja kamenca i karijesa. Uz trajna oštećenja koja nastaju na ovaj način, boja koja je postignuta je neujednačena.

Konac za zube je štetan

Ova zabluda je vezana za nepravilno korištenje konca za zube.Često se događa da pacijenti koji su koristili konac za zube odustaju od ove metode održavanja oralne higijene zbog krvarenja desni. Krvarenje koje nastaje je posljedica već postojeće upale zubnog mesa i nepravilnog korištenja zubnog konca.

Zubni kamenac ne treba uklanjati

Zubni kamenac predstavlja kalcificirani dentalni plak. Kao što je mnogo puta dokazano u kliničkim studijama, zubni kamenac i zubni plak su glavni uzročnici nastanka parodontitisa.

Plombe ne treba mijenjati dok zub ne zaboli

Postojeće plombe je potrebno zamijeniti onda kada one prestanu obnašati svoju funkciju, a to je zaštita zuba. Ukoliko se plomba ne zamijeni na vrijeme, ispod nje počinje se stvarati karijes i zub obolijeva.

Zube treba prati samo ujutro

Preporuka stomatologa je da se zubi peru najmanje dva puta dnevno, ujutro i navečer. Posebno je važno oprati zube prije spavanja jer se tijekom dana na zubima nakupi zubni plak koji ukoliko ostane na zubima, sazrijeva u toku noći i dovodi do demineralizacije tvrdog zubnog tkiva. Pranjem zuba se uništava zubni plak tj. biofilm koji se taloži na površini zuba i dovodi do nastanka karijesa zuba i bolesti gingive.

Stomatološke intervencije su uvijek bolne

U suvremenoj stomatološkoj praksi se intervencije izvode u lokalnoj anesteziji tako da su bolne intervencije prošlost.

Jedna jabuka poslije jela čuva vaše zube

Zvuči kao sjajna alternativa pranju zuba ali nije točna. Iako se konzumiranjem čvrste hrane, kao što je jabuka, djelomično uklanja zubni plak i ostaci hrane sa zuba, to nije dovoljno. Dakle, zube treba prati četkicom za zube i pastom.

Pokvarene mliječne zube ne treba popravljati

Roditelji često pitaju da li treba popravljati mliječni zub ukoliko je on zahvaćen karijesom. Pacijenti često misle da je takav mliječni zub ne treba liječiti jer ionako će ispasti. Zapravo, realnost je drugačija, pokvarene mliječne zube treba popravljati jer ako dopustimo karijesnoj leziji da napreduje može doći do velikih bolova ili upale koja zahvaća vrh korijena mliječnog zuba, a to može dovesti i do oštećenja zametka trajnog zuba koji se nalazi u kosti.

Recent Posts