In Novosti

Izum lasera smatra se jednim od najvećih dostignuća 20-og stoljeća, a u posljednja dva desetljeća njegova primjena u medicini i stomatologiji značajno se intenzivirala. Ovaj inovativan način liječenja laserom danas pokriva gotovo sve grane stomatologije, počevši od popravka zuba, protetike, paradontologije pa sve do oralne kirurgije. U usporedbi sa konvencionalnim metodama liječenja, terapija laserom je nježnija, manje invazivna i bezbolnija jer najčešće nema potrebe za anesteticima. Popravak zuba laserom za pacijenta je ugodniji od tradicionalnih metoda jer nema neugodnih zvukova ni vibracija, a postupak je u većini slučajeva bezbolan. Vibracije koje obično uznemire pacijenta u klasičnom radu s brusilicama, ovdje ne postoje, a klasičan zvuk turbine je zamijenjen pucketanjem koje proizvodi voda za hlađenje laserskog zraka.

Stomatološki laser raspoznaje kamenac i karijes od zdravog zuba i omogućuje uklanjanje samo bolesnog tkiva bez oštećenja okolnog zdravog tkiva. Sam laserski zrak je baktericidan, a plombe koje se postave nakon tretmana laserom imaju veću površinu vezivanja te su dugotrajnije.

U protetici, prije uzimanja otiska umjesto bolnog i neugodnog postavljanja konca u prostor između zuba i desni koristi se metoda otvaranja sulkusa laserom što je brže i ugodnije za pacijenta, a stomatologu omogućava bolji i precizniji otisak.
Laser je efikasan i u liječenju svih vrsta infekcija jer odlično dezinficira radno polje i ubija sve bakterije. Zato je liječenje parodontne bolesti laserom minimalno invazivna terapija u kojoj se posebno oblikovanim uskim nastavcima ulazi u parodontni džep gdje se iz njega odstranjuje oboljelo tkivo, nedostupni kamenac ispod ruba gingive te se eliminiraju bakterije i njihovi produkti koji uzrokuju upalu. Laser je definitivno uveo revoluciju u suvremenu parodontologiju, budući da se postižu izvanredni rezultati koji se ne mogu usporediti ni s jednom konvencionalnom tehnikom.

Laser je prvi odabir i kod liječenja periimplantitisa odnosno upale oko implantata. Općenito, kirurška intervencija laserom za pacijenta je ugodnija od klasične kirurgije skalpelom jer se zahvati izvode brže, manje su bolni, nema krvarenja i potrebe za šivanjem, oporavak pacijenta je brži, a tkivo zarasta bez ožiljka.

U estetskoj stomatologiji laser se koristi za izbjeljivanje zuba. U odnosu na druge postupke, lasersko izbjeljivanje zubi je kraće i traje oko 30 minuta te u samo jednom posjetu stomatologu boja zuba se može posvijetliti za nekoliko nijansi, a točan broj nijansi koji je moguće postići je individualan. Prije zahvata stomatolog će pregledati zube i potporna tkiva te, po potrebi, očistiti kamenac i ispolirati zube. Proces izbjeljivanja je ugodan i bezbolan, a uključuje zaštitu sluznice i zubnog mesa nakon čega se na zube aplicira gel na bazi vodikovog peroksida. Laserska svjetlost potiče otpuštanje kisika iz gela čime se odstranjuju pigmenti iz zubne strukture, dok ona ostaje nepromijenjena. Osjetljivost zuba, koja se inače javlja poslije izbjeljivanja, znatno je skraćena ili potpuno izostaje. Treba napomenuti kako kao i kod bilo koje druge metode izbjeljivanja zuba, laser ne izbjeljuje plombe i krunice.

Za rad laserom neophodan je prije svega visok stupanj stručnosti stomatologa jer se najveći broj komplikacija javlja uslijed nestručnog korištenja lasera. Osim liječenja zubi, ovo iznimno tehnološko dostignuće može pomoći i u liječenju simptoma herpesa, afta te odstranjivanju fibroma u ustima.

Recommended Posts