In Novosti

Što je zubni kamenac?
Zubni kamenac su mineralizirane meke naslage na zubima, tj. mineralizirani dentalni plak. Postoje dvije vrste zubnog kamenca onaj koji se vidi golim okom, tj. onaj koji mogu uočiti i sami pacijenti i zbog kojeg se najčešće javljaju stomatologu i onaj koji se nalazi ispod razine gingive, a koji pacijenti ne mogu uočiti. Zovemo ih supragingivalni i subgingivalni kamenac.

Zašto je zubni kamenac štetan?
Zubni kamenac je tvrd, on kao takav gura gingivu u čijoj blizini se nakuplja. Njegova mikroskopska konfiguracija čini odlično mjesto na kojem se bakterije dentalnog plaka mogu sakriti od četkice, ukratko on onemogućava pravilno održavanje oralne higijene posebno u onom dijelu između zuba i gingive (gingivalni sulkus). Pošto zubni kamenac onemogućava pravilo održavanje oralne higijene u predjelu gingivalnog sulkusa, bakterije u tom predjelu izazivaju upalu koja kao posljedicu ima na početku upalu desni (gingivitis), stvaraju se gingivalni džepovi u koje ne mogu prodrijeti vlakna četkice kako bi ih očistila. Ovo dalje vodi do parodontoze (“povlačenja zubne kosti”). Nastaju parodontni džepovi u kojima se taloži subgingivalni kamenac tj. konkrementi koji pogoduju daljnjem razvoju parodontoze (bolest potpornog aparata zuba).

Uklanjanje zubnog kamenca?
Za uklanjanje zubnog kamenca postoje različiti instrumenti i aparati. Najčešće korišten je ultrazvučni aparat za uklanjanje zubnog kamenca. Uklanjanje zubnog kamenca u principu ne predstavlja neugodnu proceduru osim ukoliko gingiva nije upaljena ili ukoliko ne postoji neki drugi faktor neugodnosti npr. ogolićeni vratovi zuba (jedna od znakova parodontoze). Svakako u 21. stoljeću na raspolaganju nam je anestezija. Zubni kamenac treba se uklanjati minimalno jednom u 6 mjeseci.

Recent Posts