In Novosti

Jedna od vječitih dilema pacijenata je da li da ugrade zubni implantat na mjesto nedostajućeg zuba ili “prazninu” popune postavljanjem mosta.
Nakon gubitka jednog ili više zubi pacijenti imaju nekoliko dilema, da li da postave most, ili da ugrade implantat kao nadomjestak za izgubljeni zub, ili kao najgore rješenje da ne naprave baš ništa.
Nakon vađenja zuba i zarastanja rane na grebenu čeljusti se mogu uočiti promjene koje će dovesti do resorpcije kosti, tj njezinog snižavanja. Istovremeno zubi koji se nalaze pored praznog prostora počinju se “naginjati” tj. migrirati što će kasnije dovesti do poremećaja zagriza (okluzije) i nepravilnog funkcioniranja svih zuba. Dakle, gubitak samo jednog zuba nije samo lokalna pojava već se taj gubitak odražava na cjelokupni sustav funkcioniranja zubi i zdravlja usta.
Očigledno da se gubitak zuba mora nadomjestiti. Često pacijenti dolaze u ordinaciju s već pripremljenom odlukom koja može biti dobra ili loša. Zbrinjavanje gubitka zuba je timski rad koji čine pacijent i doktori specijalisti. Ovisno od postojeće situacije u ustima (stanje koštanog grebena, raspored preostalih zuba i njihove pozicije u zubnom luku) i općeg zdravstvenog stanja pacijenta određuje se daljnji plan terapije.
Ugradnjom implantata se postižu odlični rezultati pri nadoknadi i funkciji prirodnog zuba. Zbog procesa resorpcije kosti  i povlačenja desni dolazi do pojave praznog prostora između protetske nadoknade i koštanog grebena što ima negativan utjecaj na estetske i funkcionalne rezultate.
Za razliku od zubnih implantata, kod mostova zub koji nedostaje se nadoknađuje samo estetski tj. on nema korijen u kosti koji će održavati tonus čeljusnog grebena, a samim tim i oblik desni. Također prilikom izrade mostova kako u frontalnoj tako i u bočnoj regiji, neophodno je izvršiti preparaciju zuba nosača tj. brušenje zuba čime se oštećuje struktura zuba. Nerijetko zubi nosači se moraju i endodontski zbrinuti kako bi se pripremili za daljnju rekonstrukciju.

Recent Posts