In Novosti

Broj osoba koje imaju bolesne zube ili ih uopće nemaju i dalje je u porastu, unatoč silnim reklamama za paste i stalnom podsjećanju da je vrlo važno redovito posjećivati stomatologa. Bolest usne šupljine predstavlja jedan od značajnijih zdravstvenih problema kako u Europi i svijetu, tako i u našoj zemlji, a pokvareni zubi, nedostatak jednog ili više zubi još uvijek su više pravilo nego iznimka.
Parodontoza je najčešći uzrok gubitka zuba. Parodontoza je bolest zubnog mesa i potpornog zubnog tkiva koja se može pojaviti i kod mlađih osoba. Upala zubnog mesa ili gingivitis je rani stadij bolesti i moguće ga je potpuno izliječiti. Prvi znak bolesti je povremeno krvarenje desni. Ako bolest ne liječite na vrijeme upala se može proširiti na potporna zubna tkiva, parodont i kost. Zbog čestih krvarenja i otoka desni zubno meso se povlači sa zuba, zubi zbog toga izgledaju duži, bole i mogu ispasti sami od sebe. U posljednje vrijeme oboljele desni su češćom uzrok gubitka zuba nego zubni karijes.
Redovna oralna higijena je najbolja preventiva oboljenja zuba. Stomatolozi najćešće preporučuju pranje zuba najmanje dva puta dnevno. Pranje zuba nakon svakog obroka, uz korištenje zubnog konca također je dobar način da održite zdravlje zuba. Korištenje zubnog konca jednom dnevno spriječit će nagomilavanje naslaga i onemogućiti početak upale desni i parodontoze. Zubni karijes i parodontne bolesti najčešće su bolesti usne šupljine. Mogu se spriječiti pravilnom oralnom higijenom.
Stručna istraživanja su dokazala da žvakanje žvakaćih guma može pridonijeti zaštiti zuba i smanjenju učestale pojave zubnog karijesa. Žvakaća guma potiče stvaranje sline i tako pomaže u zaštiti zuba.
Redovni obroci, izbjegavanje konzumiranja proizvoda koji sadrže šećer, su najbolji način sprječavanja stvaranja karijesa.

Recommended Posts