In Novosti

Protetika je grana dentalne medicine koja se bavi izradom krunica, mostova i proteza te sprječava i rješava nepravilnosti zubnoga niza. Ordinacija TIM DENT – Miličić s posebnom pažnjom prati novitete ove grane stomatologije, a sve kako bismo vam osigurali besprijekorno zdravlje i ljepotu vaših zuba. U slučaju da vam nedostaje samo jedan zub u nizu, primjerice kutnjak, bez obzira na to što vam njegov nedostatak ne predstavlja vidljivu estetsku manjkavost, sile koje djeluju pri žvakanju neravnomjerno se prenose na susjedne zube te se oni pomiču. Kako biste izbjegli daljnju štetu koja može nastati njihovim pomicanjem – savjetujemo da se javite našem stručnom timu koji će vam predočiti najbolje opcije i predložiti individualiziranu terapiju i potrebne protetske radove. [/blockquote]

Krunice i mostovi

Ne postoji estetski i zdravstveni problem koji se uz pomoć najmodernijih tehnologija, vrhunskih materijala i uz stručnost naših stomatologa ne može riješiti. Kako bismo spasili vaše zube od daljnjih oštećenja i ispadanja, ugrađujemo krunice i mostove od najfinijih materijala, brzo i bezbolno. Krunica je fiksni protetski nadomjestak ugrađen na jedan zub ili pak na zubni implantat koji pokriva zubnu krunu pri čemu daje zubu, zbog visoke kvalitete materijala koje koristimo i vrhunske izrade, jedan potpuno prirodan izgled koji zadovoljava visoke estetske kriterije.

Zube prekrivamo keramičkim krunicama u slučaju da liječnik dentalne medicine procijeni da je zub oštećen u tolikoj mjeri da sam ispun neće moći riješiti problem oblika, funkcionalnosti zuba ili pak njegove estetike. Krunice mogu biti metal-keramičke, keramičke na cirkon oksidu ili bezmetalne keramičke krunice, a njima se često nadomještaju zubi čija je površina bila oštećena velikim karijesom ili pak endodontski liječeni zubi koji nakon provedene terapije često znaju imati opsežne ispune i promjenu koloracije. Kod endodontski liječenih zuba zub se, prije ugradnje krunice, dodatno ojačava kompozitnom nadogradnjom kako bi se postigla njegova željena čvrstoća.

Za razliku od krunice koja se ugrađuje na samo jedan zub, rješenje za djelomično bezubu čeljust je most koji će zamijeniti jedan ili više zuba koji nedostaju, a sve ovisno o rasporedu nosača koje mogu predstavljati ili vaši zubi ili implantati.

Materijali koje preporučujemo

Tradicionalna stomatologija koristi metal-keramičke krunice izrađene od različitih materijala poput zlatno-platinske legure, krom-kobalt-molibdenske legure ili nikal-titanske legure prevučene estetskim keramičkim slojem. Ovakve su krunice idealne za prekrivanje stražnjih zuba koji su u velikoj mjeri podložni velikim silama žvakanja.

METAL KERAMIČKE KRUNICE - PROTETIKA

Cirkon keramičke krunice namijenjene su klijentima koji naginju vrhunskoj kvaliteti i estetici. Vrhunska tehnologija, dostupna stomatolozima u TIM DENT – Miličić ordinaciji omogućuje računalno skeniranje i izradu cirkonske baze te besprijekornu preciznost izvedbe ruba krunice. Bijela boja njezine baze vjerno imitira prirodne zube i ispravlja estetske nedostatke. Iako se najviše koriste u prednjoj regiji čeljusti, keramički mostovi na cirkon oksidu mogu nadoknaditi zube i u stražnjoj regiji čeljusti te se time postiže potpuno ujednačen izgled svih zuba.

Uz cirkon keramičke krunice klijentima koji teže nečemu višem te kojima je estetika iznimno bitna preporučujemo i staklo keramičke krunice. Trenutno, po svojim fizikalnim i estetskim svojstvima, najbolji sustav keramičkih krunica predstavlja E.max keramika (proizvod tvrtke Ivoclar Vivadent), a budući da su i tehnika postavljanja ove keramičke krunice, ali i njezina izrada vrlo zahtjevne, doktor dentalne medicine i dentalni tehničar moraju proći dodatnu edukaciju i biti vrlo vješti u manipulaciji bojama te odlično poznavati optička svojstva zuba i samog materijala.

Prije no što se odlučite za određenu vrstu materijala, morate imati u vidu da su krunice u potpunosti izrađene od keramike ljepša i puno bolja alternativa klasičnim metal-keramičkim inačicama jer omogućuju prirodnu translucenciju i prodor svjetlosti kroz zub i krunicu što rezultira potpuno prirodnim izgledom vašeg zubnog nadomjeska.

PROTETIKA U STOMATOLOGIJI

Mobilni protetski nadomjesci (proteze)

Mobilna protetika je grana dentalne medicine koja se bavi izradom proteza poštujući sve zahtjeve funkcionalnosti i estetike zuba i čeljusti. Pri njihovoj je izradi esencijalno važna uska suradnja iskusnog stomatologa i kvalitetnog zubotehničkog laboratorija.

U slučajevima kada više nije moguće na zubima izraditi fiksni rad, klijentima se preporučuje izrađivanje mobilnih protetskih nadomjestaka, odnosno proteze koja se vadi iz usta i tako omogućuje pravilno održavanje oralne higijene. Proteze mogu biti potpune (u slučaju kompletne bezubosti) ili parcijalne, a također mogu biti i vezane dentalnim implantatima što im značajno povećava retenciju i njihovu stabilnost u usnoj šupljini.

Potpunom (totalnom) protezom nadoknađuju se izgubljeni zubi i dijelovi alveolarnog nastavka, čime se omogućuje obnova narušenih funkcija čeljusti. Ona potpuno pokriva i gornju i donju čeljust te počiva direktno na zubnom mesu.

Kada klijentu više nije moguće ugraditi most, sugerira mu se parcijalna proteza koja se oslanja na preostale zube i njihovu okolinu te nadoknađuje jedan ili više zuba i njihove potporne strukture (desni i čeljusnu kost).

Recommended Posts