Izgledaju i funkcioniraju kao prirodni zubi. Implantati su jedino trajno rješenje za problem nedostatka zuba.

Nedostatak jednog zuba utječe na poremećaj funkcije cijelog žvačnog sustava, a može dramatično narušiti estetiku.

Prije su se proteza ili most koristili kao zamjena, ali s ograničenim rezultatima.

Zubni implantati su najzahvalnije estetsko i funkcionalno rješenje.

Riječ je o sofisticiranim vijcima. Oni se ugrađuju u čeljusnu kost, kao zamjena za prirodne korijene zuba, odnosno kao nosači krunica, mostova ili proteza. Zubni implantati izrađuju se od titana, koji se koristi zbog biološke neutralnosti, kako bi koštano tkivo prihvatilo ugrađeno strano tijelo.

Zubnim implantatima može se riješiti nedostatak jednog, nekoliko zuba ili potpuna bezubost (ALL on 4 i ALL on 6).

Izgledaju i funkcioniraju kao prirodni zubi te u čeljusti zaustavljaju proces resorpcije kosti i posljedičnog povlačenja zubnog mesa.

Zahvat se provodi pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbolan. Ako se pacijent pridržava pravilne oralne higijene i redovito ide na kontrole, zubni implantati smatraju se trajnom terapijom.

Implantat je titanski vijak koji se ugrađuje u kost. Na njega se  postavlja protetska nadogradnja, a na nju kruna zuba.

U slučaju gubitka samo jednog zuba pacijentima se ugrađuje jedan implantat. Kod nedostatka više zuba, implantati mogu poslužiti kao nosači proteze ili mosta.

Neovisno o vašoj životnoj dobi, ako vam nedostaje jedan ili više zuba, poliklinika Tim Dent uvijek će vam prije preporučiti implantološku terapiju nego mostove.

Držimo da je implantološka terapija najbolja terapija za nedostatak zuba u čeljusti, jer se ne moraju brusiti susjedni zubi kao kod izrade mosta.

Olakšana je oralna higijena, jer se prostor između dva zuba može lako očistiti zubnim koncem.

Jedna od najvećih prednosti jest i ta što se ugradnjom implantata bolje prenose opterećenja na kost, kao i na cijeli žvačni sustav, što također nije slučaj kod ugradnje mosta.

CIJENA ZUBNIH IMPLANTATA

Budući da se danas na tržištu pojavljuje više od 1700 proizvođača implantata, vrlo je važno da pacijenti točno znaju koji im se implantat ugrađuje. Postoje velike razlike, kako u cijeni, tako i u kvaliteti i materijalima od kojih su načinjeni implantati.

Implantate možemo podijeliti u tri skupine:

 • Premium
 • Medium
 • Low cost = implantati vrlo niske cijene

Naglašavamo kako se u poliklinici  Tim Dent Miličić nikada ne koriste Medium i  Low Cost implantati. Inzistiramo na kvaliteti i izvrsnosti i zato preporučujemo Premium implantate.

ZAŠTO JE PREMIUM IMPLANTAT NAJBOLJA OPCIJA ?

U Premium skupinu spada desetak najkvalitetnijih svjetskih vrsta implantata.

Najviše se ističu:

 • Nobel Biocare
 • Astra Tech
 • Straumann
 • Implant Direct.

 

Od  ostalih vrsta implantata izdvajaju ih ove karakteristike:

Načinjeni su isključivo od pročišćenog titana, bez dodatnih primjesa, što znači da ne sadrže nikal, kobalt ili druge metale

Zašto je to važno?

Postoje pacijenti koji su alergični na metale ili njihove legure. Najčešće je to slučaj s niklom. Zato nepročišćeni implantati mogu biti trajna smetnja alergičnim ljudima i izazivati razne alergijske poteškoće. S pročišćenim implantatima nema straha od ovakvih problema.

Još je jedna jako važna činjenica koja ide u prilog Premium implantatima. Svaka nečistoća u implantatu smanjuje uspješnost same terapije. S pročišćenim Premium implantatima uspješnost je na najvišoj razini.

Garancije i certifikati

Svaka od tvrtki koja proizvodi Premium implantate posluje preko 50 godina. Nakon ugradnje ovih implantata pacijentu se uručuje certifikat kojim  tvrtke garantiraju  samu kvalitetu implantata, ali i da će i za 100 godina imati proizvedene sve protetske komponente koje odgovaraju dotičnom implantatu.

To nipošto nije slučaj s Low Cost implantatima, koji se često ugrađuju pacijentima. Takvi implantati su lošije kvalitete i izvedbe. Ne postoji nikakva garancija da će se za njih za desetak ili dvadesetak godina izrađivati zamjenski protetski dijelovi.

Današnje tržište preplavljeno  je reklamama za jeftinije implantate kod kojih je upitna cijena, ali i kvaliteta. Kod njih ne postoji  ni prava garancija trajnosti ni certifikat.

Ovo su razlozi zbog kojih uvijek savjetujemo pacijentima da se, prije no što se odluče na implantološku terapiju, dobro raspitaju o  implantatima koji im se ugrađuju, ali i o stručnosti implantologa koji će izvesti operaciju.

Vanjska površina implantata savršeno je obrađena što pospješuje srastanje s kosti

Svaki implantat ima posebno obrađenu vanjsku površinu što se postiže laserski, jetkanjem ili dodavanjem određenih primjesa. Takva obrada implantata pospješuje i garantira srastanje implantata s kosti.

Kod Premium implantata to je načinjeno precizno i savršeno. To je razlog zašto nam ovi implantati omogućuju puno ranije opterećenje.

Omogućuju čak i imedijatno opterećenje (gotovo trenutačno), što prije nije bio slučaj tijekom ugradnje. Trebalo je pričekati neko vrijeme prije no što su se na implantat ugrađivali protetski nadomjestak (nadogradnja) i kruna.

Nekada se nakon ugradnje implantata moralo pričekati šest mjeseci za gornju, a tri mjeseca za donju čeljust, kako bi implantat srastao s kosti.

Nova tehnologija kod Premium implantata omogućila je gotovo trenutačno (imedijatno) opterećenje, odmah nakon njihove ugradnje.

Iznimke su pacijenti kojima treba nadograditi kost ili je kod njih neka infekcija. U tom slučaju treba pričekati s opterećenjem implantata, ali maksimalno tri do četiri mjeseca.

Protetski dio savršeno „sjeda“ u implantat

Još je jedan važan razlog zašto koristimo Premium implantate. Protetski dijelovi koji ulaze u implantat toliko su kvalitetno napravljeni da je dosjed protetskog dijela u implantat načinjen savršeno.

U slučaju da postoji mali, pa čak i mikrometarski pomak u spoju implantata i protetskog dijela, prilikom prenašanja sila u zagrizu, može doći do pojačane resorpcije ili gubitka kosti uz glavu implantata zbog tog pomaka. Kod Premium implantata taj je spoj toliko čvrst i precizno izveden da ta opasnost jednostavno ne postoji.

Dostupne su brojne protetske komponente koje nude visokoestetska rješenja

Premium implantati imaju dostupne protetske komponente koje nude visokoestetska rješenja. Kod Nobel Biocare implantata na raspolaganju nam je čak stotinjak protetskih dijelova, pod svim mogućim kutevima, izrađenih od cirkona ili titana.

Praktički ne postoji stanje u čeljusti koje se Premium implantatima ne može pokriti.

Poliklinika Tim Dent Miličić u svom radu koristi isključivo Premium implantate: Nobel Biocare, Astra Tech i Implant Direct, koje najčešće kombiniramo prema indikacijama za svakog pojedinog pacijenta. Riječ je o trenutno najkvalitetnijim implantatima na tržištu o čijoj kvaliteti i sigurnosti svjedoči više stotina tisuća zadovoljnih pacijenata.

Nobel Biocare implantat je konstruiran tako da najbolje podnosi imedijatna (trenutna) opterećenja i pacijentima se, prilikom njegove ugradnje, može odmah nadoknaditi zub.

Implantati Astra Tech i Implant Direct bolja su rješenja u situacijama u kojima treba nadomjestiti kost, kada radimo odgođenu terapiju.

IMEDIJATNA UGRADNJA IMPLANTATA

Danas najveći stručnjaci na području dentalne implantologije smatraju kako imedijatna (trenutačna) ugradnja zubnih implantata ima prednosti. Prevladava mišljenje kako se nova kost uz implantat stvara puno brže, ako se implantat odmah optereti – znači, ako se na njega odmah postavlja protetski nadomjestak.

U stomatološkoj poliklinici Tim Dent – Miličić težimo imedijatnom opeterećenju implantata kada god je to moguće. Napominjemo da to nije moguće kod velikih koštanih defekata.

Ako imedijatna ugradnja, prema procjeni naših stomatologa, nije moguća, implantat se prekrije i ostavi tri do četiri mjeseca da optimalno sraste s kosti. Tek ga nakon toga opterećujemo i stavljamo u funkciju.

Napretkom anatomskog oblika implantata i obradom njegove površine kod implantata Premium kvalitete, svjetski se trendovi kreću u smjeru što bržeg opterećivanja zubnog implantata i njegovog što bržeg stavljanja u funkciju.

PODIZANJE SINUSA ILI SINUS LIFT

Jedan od najvećih problema s kojima se mogu suočiti pacijenti jest nedostatak kosti zbog njene resorpcije.

Na mjestima gdje nedostaje zub povlači se zubno meso, ali i kost te je moguće da, nakon više godina takvoga stanja, postoji značajan manjak čeljusne kosti na mjestu gdje treba ugraditi zubni implantat.

Moderna stomatologija tu prepreku uspješno prekoračuje kirurškim zahvatom u lokalnoj anesteziji pod imenom sinus lift.

Sinus lift je zahvat podizanja dna sinusa, koji se ponekad može obavljati istovremeno s ugradnjom implantata, a ponekad, kod težih slučajeva, implantat se ugrađuje naknadno, nakon što je kost rekonstruirana.

AUGMENTACIJA KOSTI

Radi se o vrlo čestom postupku kojim se, pacijentima kojima već dugo nedostaje zub, nadograđuje kost koja nije dovoljno visoka ili široka za ugradnju implantata.

U takvim slučajevima, naši kirurzi pristupaju augmentaciji kosti, odnosno nadograđivanju kosti, koje se može izvoditi različitim materijalima:

 • vlastitim koštanim tkivom
 • korištenjem umjetne kosti.

Ovisno o samom slučaju, ponekad se, slično kao i kod sinus lifta, ugradnja implantata može odvijati simultano s augmentacijom (nadoknadom) kosti, no u nekim slučajevima, ipak treba prvo načiniti augmentaciju kosti i tek nakon nekog vremena ugraditi zubni implantat.

U našem timu ovo sve navedeno izvodi specijalist oralne kirurgije i implantologije. U sigurnim rukama ste rukama.

UGRADNJA IMPLANTATA – OPIS ZAHVATA

Planiranje terapije ugradnje implantata u stomatološkoj poliklinici TIM DENT – Miličić započinje detaljnim pregledom i dijagnostikom za koju se koristi najsuvremeniji uređaj na tržištu.

Na temelju rendgenskih i CT snimki specijalist implantologije procjenjuje stanje kosti te na temelju nje planira terapiju, a pacijenta upoznaje sa svim njenim fazama i očekivanim rokovima oporavka.

Ako na mjestu na kojem se planira ugraditi implantat, još uvijek postoji zub, on se vadi, a implantat ugrađuje na njegovo mjesto.

U slučaju kada zub nedostaje odmah se  ugrađuje implantat.

Buši se kost na mjestu koje je odredio implantolog te se u nju ugrađuje  titanski vijak tj. implantat. Ovisno o tome radi li se o nadoknadi  jednog, više zubi ili o potpuno bezuboj čeljusti, ugrađuje se potreban broj vijaka isti dan kada to okolnosti dopuštaju.

Nakon ugradnje implantata slijedi vrijeme oporavka koje, ovisno o slučaju, može potrajati od tri do šest mjeseci. Iako u tom periodu implantat srasta s kosti, ako nakon ugradnje ima potrebnu primarnu stabilnost, na njega se odmah mogu postaviti privremene krunice ili mostovi, kako pacijent za vrijeme oporavka ne bi bio bez zuba.

Nakon što sraste s kosti, implantat se otvara te se oblikuje zubno meso oko njega, kako bi bilo pogodno za postavljanje protetskog nadomjeska. Kada zubno meso sraste, na implantat se postavlja suprastruktura (nadogradnja), a na nju keramička krunica, proteza ili most, čime se osigurava funkcionalno i estetsko rješenje.

Tjedan dana nakon zahvata, potrebno je prema uputama liječnika održavati higijenu usne šupljine korištenjem mekanih zubnih četkica, a sve kako bi se osiguralo pravilno zarastanje rane.

TKO JE KANDIDAT ZA UGRADNJU IMPLANTATA?

Iako je svaka osoba koja je izgubila barem jedan zub potencijalni kandidat za ugradnju implantata, postoje uvjeti koji moraju biti zadovoljeni. O mogućnosti ugradnje implantata odluku donosi liječnik dentalne medicine nakon temeljitog pregleda koji uključuje analizu rendgenske snimke. Ona pokazuje postoji li dovoljno kosti za postavljanje dentalnog implantata te omogućuje određivanje točne pozicije ugradnje.

Dodatno se  procjenjuju životne navike pacijenta poput pušenja jer zbog nikotina i povišene temperature usne šupljine tkivo sporije i otežano zacjeljuje.

Imperativ je dobra oralna higijena, a godine pacijenta nisu prepreka zahvatu.

Prepreke za ugradnju implantata su:

 • zdravstveni problemi (mogu zakomplicirati zarastanje rane)
 • nedostatak kosti (visina koštanog grebena)
 • nepovoljna struktura kosti
 • položaj sinusa.

Zahvaljujući naprednoj tehnologiji navedeni se problemi mogu riješiti ugradnjom kosti ili zahvatom nazvanim sinus lift, kojim se povećava postotak kandidata pogodnih za ugradnju implantata.

MJERE OPREZA

Glavni uzročnik neuspjele implantološke terapije je nepravilna oralna higijena, zbog koje može doći do pojave periimplantitisa, a to je  infekcija oko implantata i okolnog tkiva.

U iznimno rijetkim slučajevima zbog stanja pacijentovog organizma, koje je podložno upalnim procesima, može doći i do odbacivanja zubnog implantata.

Tada se pristupa:

 1. liječenju upalnog procesa.
 2. Ako liječenje ne uspije, vadi se implantat. Nakon perioda oporavka ponavljamo implantološku terapiju.

TIM DENT – MILIČIĆ  pridaje veliku pažnju edukaciji pacijenta o pravilnoj i redovitoj primjeni oralne higijene nakon zahvata, kako bi se izbjegli problemi s odbacivanjem implantata i periimplantitisom.

Ostale informacije vezane za implantologiju

U stomatološkoj ordinaciji TIM DENT – Miličić koristimo samo premium sustave kao što su Nobel Biocare, Astra Tech i Implant Direct, odnosno najkvalitetnije implantate na tržištu, dokazane sigurnosti, koji se koriste ne samo u Europi, već i u cijelom svijetu. Više…

Najnovija metoda u implantologiji nazvana All-on-4, zasigurno je najveći pomak posljednjih godina koliko se implantati koriste za nadomještanje zubi. Više…

Pomisao na bušenje kosti i postavljanje vijka u čeljust može zvučati zastrašujuće, no prava je istina da je implantologija najnaprednija tehnologija nadomještanja izgubljenih zuba. Implantološki zahvat tako je u potpunosti bezbolan i siguran te se provodi pod lokalnom anestezijom, a svakom se pacijentu pristupa individualno. Više…

Jedan od osnovnih problema s kojim se mogu suočiti kandidati za ugradnju implantata jest manjak čeljusne kosti, no i to se može uspješno riješiti. Više…

Vrlo često, posebno kod pacijenata koji su već godinama bez zuba, kost nije dostatna odnosno nije dovoljno visoka ili široka za ugradnju implantata. Više…

Kontaktirajte nas