In Novosti

Mnoge studije su dokazale štetnost ove loše navike po Vaše opće zdravlje. Pušenje povećava rizik od pojave srčanog udara i istovremeno je najveći faktor rizika za nastanak raka pluća. Međutim, da li ste znali na koji način i u kojoj mjeri pušenje utječe na zube, desni, čeljusnu kost i ostala meka tkiva?

Posljedice pušenja su:

Pigmentacije na zubima – Pušenje uzrokuje nastanak pigmentacija na zubima a u nekim slučajevima dolazi do potpune promjene boje zuba. Izbjeljivanjem zuba ili izradom protetskih nadomjestaka možemo utjecati na to.

Loš zadah – Jedan od glavnh uzroka halitoze je pušenje. Ne samo da pacijenti imaju suha usta, već se katran i nikotin skupljaju u usnoj šupljini što dovodi do „pušačkog zadaha“. Oboljenja desni kao posljedica pušenja također uzrokuju loš zadah.

Oštećenje zuba– Pušenje uzrokuje veću akumulaciju dentalnog plaka u ustima što za posljedicu ima brže nakupljanje zubnog kamenca i brži nastanak karijesa.

Oboljenja desni– Duhan značajno utječei na strukturu Vaših desni. Na taj način dolazi do oboljenja desni čime se otvara put za daljnji prodor infekcije ka koštanom tkivu. Dokazano je da su pušači podložniji nastanku parodontoze kao i da je njihovo liječenje znatno teže od nepušača.

Gubitak zuba – kod pušača je uzrokovan upravo razvojem parodontoze. U ovom stadiju kost koja je držala zube na svom mjestu se „povlači“ i time ostavlja zube bez oslonca. Na ovaj način pacijenti mogu izgubiti veliki broj zuba i time umanjiti mogućnost za kvalitetnim protetskim zbrinjavanjem.

Recommended Posts