In Novosti

Iako svi mi dobro znamo da je oralno zdravlje jedan od važnih temelja našeg dobrog općeg zdravstvenog stanja te da su redovite posjete stomatologu itekako važne kako bi se oralno zdravlje očuvalo ili unaprijedilo, veliki broj naših pacijenta zbog straha dolazi u ordinaciju tek onda kada se suoče s nekim ozbiljnijim dentalnim problemom. Strah od stomatologa ili dentalna fobija može se pojaviti u obliku blago izražene tjeskobe, nešto jače izraženijeg straha ili pak prave fobije koja u nekim slučajevima može upravljati životom pojedinca. Strah od stomatologa ili dentalni strah karakteriziran je različitim fizičkim i emotivnim manifestacijama poput ubrzanog rada srca, povišenog krvnog tlaka, pojačanog znojenja, a uz osjećaj nelagode i mučnine, često se javlja i drhtanje i ubrzano disanje. Kod nekih je pacijenta strah toliko izražen da izbjegavaju odlazak stomatologu čak i ako osjećaju izražene bolove i smetnje.

U ordinaciji TIM DENT – Miličić doskočili smo tom problemu postupkom SVJESNE SEDACIJE koji pacijentima koji pate od dentalne fobije olakšava pregled ili neki stomatološki zahvat. Zahvaljujući svjesnoj sedaciji, zahvate zbog kojih je pacijent koji pati od dentalne fobije morao dolaziti i po nekoliko puta u našu ordinaciju, sada možemo izvesti u samo jednom posjetu i to uz potpuno odsustvo straha i boli. [/blockquote]

Što je svjesna sedacija?

Ako patite od dentalne fobije, zamislite samo kako bi posjet stomatologu izgledao da ste cijelo vrijeme dok sjedite na stomatološkom stolcu u potpunosti mirni i opušteni. Za pacijente koji pate od dentalne fobije svjesna sedacija je odlično rješenje koje u potpunosti kontrolira specijalist anesteziolog. U ovo stanje smirenosti i smanjene svjesnosti, anesteziolog vas uvodi intravenskom injekcijom anestetika desetak minuta prije samog početka stomatološkog zahvata, a razinu anestetika anesteziolog pomno prati i održava od početka pa sve do kraja zahvata.

Osim kod dentalne fobije, svjesna se sedacija koristi i pri težim stomatološkim zahvatima, kod kompliciranih operativnih zahvata i ekstrakcije zuba. Često se koristi i kod vrlo male djece i hendikepiranih osoba, kod osoba s posebnim potrebama te kod pacijenata s izraženim podražajem na povraćanje.

Tijekom sedacije osoba je potpuno svjesna svega što se oko nje događa, a disanje i rad srca su u cijelosti očuvani. Pacijent, uz odsustvo boli, najnormalnije osjeća dodir i može komunicirati sa stomatologom. Osjećaj pospanosti, koji prati ovakvu vrstu sedacije, nestaje vrlo brzo – već dvadesetak minuta nakon zahvata u našoj stomatološkoj ordinaciji.

Recommended Posts