In Novosti

Oštećeni zubi ili nedostatak jednog ili više zuba može izazvati osim ružnog osmijeha i niz drugih problema, poput otežanog žvakanja, pomicanja zuba prema praznom prostoru, što kasnije može otežati protetsko zbrinjavanje. Višegodišnji nedostatak zuba može dovesti do gubitka čeljusne kosti i poremećaja u čeljusnim zglobu.

Suvremena stomatološka protetika nudi niz protetskih nadoknada za rješavanje problema bezubosti. Pacijenti mogu birati između zubnih implantata, fiksnih, kombiniranih ili mobilnih protetskih radova. Koja će se metoda primijeniti ovisi o stanju preostalih zuba, stanja čeljusne kosti, kao i platežne moći pacijenta. Protetski nadomjesci se dijele na fiksne i mobilne.

U fiksne protetske radove spadaju krunice i mostovi. Ukoliko postoje zubi koji mogu biti odgovarajući nosači protetskog rada onda će se stomatolog odlučiti za izradu mosta. Bezmetalne keramičke krunice i mostovi spadaju u najviši standard estetske stomatologije. Izrađuju se od bezmetalne keramike, i u odnosu na druge protetske nadoknade u potpunosti izgledaju kao prirodni zubi. Zubne krune izrađene od bezmetalne keramike daju najprirodniji izgled zuba.

Keramičke ljuskice također su vjerne zamjene prirodnim zubima. Izrada ljuskica se preporučuje pacijentima kod kojih je došlo do oštećenja ili prijeloma prednjih zuba, za zatvaranje međuzubnog prostora, korigiranje položaja prednjih zuba kao i promjenu boje zuba.

Gubitkom svih zubi mogu nastati različiti problemi koji mogu utjecati na opće zdravstveno stanje pacijenta. Estetika lica gubitkom zuba je ozbiljno narušena. Kada u čeljusti nije preostao ni jedan prirodni zub pacijentima se radi totalna proteza koja predstavlja korektno funkcionalno i estetsko rješenje potpune bezubosti.Totalna proteza ima za cilj nadoknaditi gubitak izgubljenih zuba. To je mobilna nadoknada, koja nije fiksirana za zube, već se skida radi održavanja oralne higijene. Ukoliko pacijent hoće stabilnu totalnu protezu onda postoji mogućnost izrade totalne proteze koja se oslanja na zubne implante. Ovaj protetski nadomjestak može se izraditi i u gornjoj i u donjoj čeljusti.
Stomatološka poliklinika TIM DENT – Miličić nudi vrhunska estetska i funkcionalna rješenja.

Recommended Posts