In Novosti

Zdravlje usta i zuba i način prehrane su usko povezani. Svako od nas bi htio imati zdrave, lijepe i bijele zube. Zubima i mekim tkivima u ustima je osim dobre oralne higijene, potrebna i adekvatna prehrana. Evo par savjeta u vezi namirnica koje biste trebali uvrstiti u Vaš jelovnik jer Vam mogu pomoći u održavanju Vaših zuba zdravima.

PREPORUČUJEMO:
1. Voće i povrće bogato vlaknima
Naročito je korisno tamno lisnato zeleno povrće-špinat, kelj, jer je bogato vitaminom A. Namirnice kao što su kupus, brokula, krumpir, rajčica i citrusno voće, sadže veliku količinu vitamina C. Osim toga što sadrži veliku količinu vitamina, svježe voće i povrće pospješuje lučenje sline, čime se postiže remineralizacija cakline.
2. Riba
Namirnica bogata vitaminom D je riba koja obiluje omega3 masnim kiselinama (losos, skuša, srdela). Ukoliko imate problema sa lošim zahom iz usta, vjerovatno ne unostite dovoljno niacina (vitamina B3) koji se nalazi u ribi.
3. Mlijeko i mliječni proizvodi
Namirnice koje koristimo u svakodnevnoj prehrani najčešće dovode do smanjenja pH vrijednosti u ustima nakon obroka čime se u ustima stvara kiseli medij. Nasuprot tome, dokazano je da mlijeko i mliječni proizvodi bitno smanjuju nivo kiselosti u ustima čime se smanjuje mogućnost oštećenja zuba.
4. Orašasti plodovi
Obiluju uljima koja imaju antibakterijska i antiseptična svojstva. Predstavljaju bogat izvor nezasićenih masnih kiselina, proteina, celuloze, vitamina E, K, B1, magnezija i kalija.

IZBJEGAVATI
1. Slatkiši
Koliko god ih voljeli, slatkiši su jedna od namirnica koje mogu imati znatan negativan utjecaj na stanje vaših zuba.
2. Gazirana pića
Gazirani sokovi nisu samo jedan od glavnih izvora šećera, oni takođe sadrže fosfornu i limunsku kiselinu. Ove kiseline dovode do kemijske erozije zuba. Ukoliko već pijete gazirana pića, probajte smanjiti njihovu količinu, pijite ih na slamku kako bi se smanjio kontakt napitka sa zubima i nakon ispijanja takvih pica pričekajte s cetkanjem zubi barem pola sata.
3. Zaslađeni sokovi
Predstavljaju izvor šećera. Nakon njihovog konzumiranja je potrebno isprati usta vodom. Naročito je važno navečer nakon pranja zuba ne piti sokove i zaslađene napitke.

Recent Posts