Parodontologija je specijalistička grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem potpornih struktura zuba, a koja je u posljednje vrijeme doživjela izniman napredak.

Parodontitis je, nakon karijesa, najraširenija bolest usne šupljine u suvremenom svijetu. Najčešći je uzročnik gubitka zubi.

Iako i dalje izaziva strah, posebno među starijom populacijom, napredovanje parodontoze, odnosno parodontitisa, danas se više nego uspješno može zaustaviti. Prije svega treba znati da parodontitisu prethodi neliječeni gingivitis, zbog čega bakterije naseljavaju takozvani parodontni ligament, kojim je zub vezan uz čeljusnu kost.

Česti simptomi bolesti su:

  • natečenost zubnog mesa
  • povlačenje desni
  • u kasnoj fazi razvoja bolesti klimanje i ispadanje zubi i gubitak kosti koja pridržava zube.

Odlučujuću ulogu u prevenciji parodontitisa igra odgovarajuća oralna higijena. Osim što se zubi moraju redovito i ispravno četkati, svakako se ne smije zaboraviti čišćenje prostora između zuba intradentalnim četkicama i zubnim koncem.

Redoviti pregledi kod stomatologa s naglaskom na uklanjanje zubnog kamenca osigurat će zdravlje vašeg zubnog mesa, a pravovremeno postavljanje dijagnoze uz odgovarajuću terapiju zaustavit će napredovanje bolesti.

Parodontologija u današnje vrijeme nudi izvrsne i učinkovite metode liječenja, čak i kada je riječ o uznapredovalom stupnju bolesti.

U poliklinici TIM DENT Miličić u liječenju svih stupnjeva parodontne bolesti koristimo, uz konvencionalne metode liječenja, BIOLASE WaterLase laser.

Laser je efikasan u liječenju svih vrsta infekcija  jer odlično dezinficira radno polje i ubija sve bakterije. Liječenje parodontne bolesti laserom je minimalno invazivna terapija u kojoj se posebno oblikovanim uskim nastavcima ulazi u parodontni džep, gdje se iz njega odstranjuje oboljelo tkivo, nedostupni kamenac ispod ruba gingive te se eliminiraju bakterije i njihovi produkti koji uzrokuju upalu. Laser je definitivno uveo revoluciju u suvremenu parodontologiju, budući da se postižu izvanredni rezultati koji se ne mogu usporediti ni s jednom konvencionalnom tehnikom.

Mi znamo što je najbolje za naše pacijente. Obratite nam se s povjerenjem!

Ostale informacije vezane za paradontologiju

Kirurške metode liječenja parodontitisa koriste se kada konzervativno liječenje ne može dati zadovoljavajući rezultat. Više…

Kontaktirajte nas