In Novosti

Zdravlje je preduvjet lijepog osmijeha, a s tim ciljem provodi se i ortodontska terapija iako je najčešće doživljavamo isključivo kao postupak kojim se zbog ljepote “izravnava” linija zubi. Pa ipak, na prvo mjesto treba postaviti zdravlje pacijenta jer nepravilnosti položaja zubi te odnosa između zubi i čeljusti izazvat će niz problema – trpjet će čeljusni zglobovi i žvačni mišići, neravnomjerno će se trošiti zubi, održavanje odgovarajuće higijene usne šupljine također će biti otežano ili čak nemoguće, kao što je čišćenje međuzubnih prostora, što predstavlja preduvjet razvoja karijesa i bolesti zubnog mesa. Stav da je ortodontska terapija korisna samo ako je riječ o djeci, već je poodavno napušten jer dobna granica kandidata za mobilne ili fiksne aparate praktički ne postoji te se sve više odraslih odlučuje za ovu terapiju. Aparati mogu biti mobilni ili fiksni, ovisno o konkretnom slučaju, a naš će ortodont predložiti najbolje rješenje upravo za vaš slučaj.[/blockquote]

Mobilni aparati

Za razliku od fiksnih aparata, mobilne aparate pacijent sam skida i stavlja u usta. Mobilni aparati često su opcija ako je riječ o djeci i mladima te općenito na početku ortodontske terapije. Ipak, najveća mana im je što rezultati terapije ovise o spremnosti na suradnju pacijenata, zbog čega se ne može garantirati najbolji učinak. S druge strane, prednost je mogućnost boljeg održavanja higijene te lakša prehrana. 

Fiksni aparati

Kao što i sam naziv govori, fiksne aparate pacijent ne može skinuti. Oni se “lijepe” na zube adhezivnom tehnikom, a sastoje se od čuvenih bravica pričvršćenih na svaki zub. Ovisno o materijalima, fiksni aparatići mogu biti metalni ili pak estetski (kompozitni, keramički ili safirni). Vrlo često pitanje odnosi se na vrijeme nošenja fiksnog aparata, a odgovor, naravno, ovisi o svakom slučaju ponaosob. Uglavnom se nose od 12 do 18 mjeseci, pa i dulje, uz redovite kontrole i održavanje higijene prema uputama doktora dentalne medicine i specijalista ortodoncije.

Lingvalna tehnika

Osjećate li otpor prema bilo kakvom aparatu koji bi bio vidljiv, postoji rješenje i za vas. Naime, u ponudi se nalaze i zaobljene bravice koje postavljamo s unutarnje strane zuba. Osim što nisu vidljive, pokazalo se da su takve bravice mnogo učinkovitije zbog veće blizine centru rotacije zuba, ugodnije su jer ne smetaju usnama, lakše se čiste jer su dostupnije žlijezdama slinovnicama, a vrijeme trajanja terapije je značajno kraće te je svedeno na svega tri do šest mjeseci.

ORTODONCIJA

Ortodontsko izvlačenje retiniranih zuba

U određenim slučajevima može se dogoditi da nicanje trajnih zubi bude onemogućeno, bilo zbog preranog gubitka mliječnih zubi ili premale čeljusti, što pak dovodi do pomaka zubi koji su niknuli ranije. U tom slučaju najprije se nošenjem ortodontskog aparata stvara prostor za smještaj zaostalog zuba, a potom se zahvatom poznatim kao kortikotomija “izvlači” retinirani zub, odnosno omogućava njegovo nicanje.

Recommended Posts