In Novosti

Prema nekim podacima tri četvrtine djece u našoj zemlji ima problem nedostatka prostora u čeljusti za smještaj trajnih zuba. Osim mobilnih ortodontskih aparata ovaj problem uspješno rješava i  fiksni ortodontski aparat. Fiksni ortodontski aparat ispravlja nepravilan zagriz, nedostatak prostora u čeljusti, nepravilan položaj zubi, razmak između zuba. Osim estetskih nedostataka svi ovi problemi su i čimbenici rizika za nastanak karijesa, parodontalnih oboljenja, problema u govoru i u čeljusnom zglobu.

Mnogi roditelji primjećuju kod svoje djece da im trajni zubi rastu krivo ili jedan preko drugog. Fiksni ortodontski aparat rješava uspješno ovaj problem ali su roditelji u nedoumici kada se odlučiti za takvu terapiju?

Sve ove nepravilnosti u rastu zubi mogu biti genetske prirode ili posljedica loših navika poput korištenja dude, sisanja prsta.

Poželjno je da se fiksni aparat postavlja u dobi između 12 i 13 godine. On se sastoji od bravica i metalnog luka. Bravice se posebnim ljepilom fiksiraju za površinu zuba, a luk svojom elastičnošću vremenom dovodi zube u pravilan položaj. Bravice se postavljaju na unutarnju ili vanjsku stranu zuba i mogu biti metalne ili keramičke. Privikavanje na aparat traje oko mjesec dana, a poslije tog perioda ga pacijenti prihvaćaju kao dio usne šupljine.

Pacijentima koji nose fiksni aparat održavanje higijene usta i zuba je otežano, ali ne i neizvedivo. Na našem tržištu postoje četkice za ortodontske aparat i brojni drugi proizvodi  koji će održavanje oralne higijene i postupak čišćenja učiniti jednostavnim i učinkovitim.

Dužina nošenja fiksnog aparata je individualna i ovisi o nepravilnosti zubnog luka, čeljusti i zagriza kao i o stupnju njihove izraženosti. Za razliku od mobilnih ortodontskih aparata, koji se nose po nekoliko sati dnevno, fiksni aparat se ne vadi i samim tim period nošenja je kraći.

Starosna dob je jedan od faktora koji utječe na duljinu nošenja aparata, pa je tako razdoblje nošenja kraće kod mlađih osoba. Neka istraživanja su pokazala da se ortodontske nepravilnosti korigiraju fiksnim aparatom za razdoblje do dvije godine.

Put do savršenog osmijeha je dug, ali su rezultati vrijedni strpljenja i uloženog truda. Zato s nošenjem fiksnog aparata krenite na vrijeme.

Recent Posts