In Novosti

Sama riječ kirurgija najčešće izaziva mnoštvo negativnih osjećaja, prije svega tjeskobu i strah. No, kada je riječ o kirurškim zahvatima u stomatološkoj ambulanti, treba naglasiti da se u današnje vrijeme većina tih zahvata obavlja u lokalnoj anesteziji, što znači bez boli, posebice ako ste u rukama spretnog I iskusnog oralnog kirurga kao što je to slučaj u našoj stomatološkoj ordinaciji.

U kategoriji najčešćih oralno-kirurških zahvata nalaze se vađenje zubi, umnjaka (neizraslih i retiniranih) te resekcija i vađenje korijena zubi. Naravno, tu treba spomenuti i rjeđe zahvate kao što su kirurški zahvati na zubnom mesu te rekonstrukciju estetskih i funkcionalnih poremećaja usne šupljine. Naša ordinacija dentalne medicine TIM DENT – Miličić specijalizirana je za sve vrste oralno-kirurških zahvata koje izvodi iskusni specijalist oralne kirurgije Marko Miličić.
[/blockquote]

Vađenje zuba (ekstrakcija)

Zubni je karijes najčešća bolest čovjeka. Doživljavamo ga kao estetski nedostatak do trenutka dok ne počne izazivati bol. Pravovremenom intervencijom napredovanje karijesa s lakoćom se može zaustaviti, a zub spasiti, no ako pustimo da se proces propadanja tvrdog zubnog tkiva neometano nastavi, zub nažalost više nećemo moći liječiti. Osim što će propali zub izgledati ružno i boljeti, on predstavlja i pravu opasnost po zdravlje jer se iz njega šire mikroorganizmi koji mogu doći do ostalih organa te uzrokovati njihovu upalu. Zub uništen dubokim karijesom stoga se mora vaditi. Naravno, način vađenja ovisit će o konkretnom slučaju, no većinom ne traje dugo, a zahvaljujući lokalnoj anesteziji pritom je i bezbolan. Nakon njegove ekstrakcije, bol se lako kontrolira analgeticima koje će vam propisati doktor oralne medicine.

Vađenje umnjaka (alveotomija)

Umnjaci, poznati i kao „osmice“, zubi su koji posljednji izrastu, najčešće između 20. i 30. godine života. Poznato je i da njihov rast često izaziva probleme, od boli prilikom nicanja zbog nedostatka prostora u čeljusti, do činjenice da se često brzo pokvare te nerijetko izazivaju upalu desni. Mnogo je čimbenika o kojima će ovisiti hoće li nam nicanje umnjaka stvoriti probleme, pa je stoga najbolje javiti se doktoru dentalne medicine na preventivni pregled čim počnu izbijati. Ako nam je sugerirano njihovo vađenje, taj zahvat je najbolje prepustiti oralnom kirurgu  kako bi zahvat prošao čim bezbolnije i bez eventualnih komplikacija. Alveotomija, odnosno vađenje zaglavljenog umnjaka, danas je doista rutinski operativni zahvat kojim se odstranjuje i dio okolne kosti kako bi se omogućila njegova ekstrakcija.

Resekcija korijena zuba (apikotomija)

Apikotomija je rutinski oralno kirurški zahvat kojim se resecira i uklanja vršak korijena zuba u svrhu uklanjanja patološke upale te očuvanja zuba. Najčešće indikacije za resekciju korijena su kada dolazi do nakupljanja bakterija iz korijenskog kanala u periradikularno područje, a konzervativne metode liječenja i endodontski zahvati ne daju zadovoljavajuće rezultate.

Kortikotomija

U praksi se susrećemo sa slučajevima pacijenata kojima neki zubi nisu nikli, postoje negdje u čeljusti te treba olakšati njihovo izrastanje. Tada je potrebno potpuno odstraniti koštani pokrov zuba, a zahvat koji se pritom provodi poznat je kao kortikotomija.

oralna-kirurgija

Parodontološka terapija

Parodontoza je, nakon karijesa, najraširenija bolest usne šupljine u suvremenom svijetu te najčešći uzročnik gubitka zubi. Iako i dalje izaziva strah, posebno među starijom populacijom, napredovanje parodontoze, odnosno parodontitisa danas se više nego uspješno može zaustaviti. Prije svega treba znati da parodontitisu prethodi neliječeni gingivitis zbog čega bakterije naseljavaju takozvani parodontni ligament kojim je zub vezan uz čeljusnu kost. Odlučujuću ulogu u prevenciji parodontitisa igra odgovarajuća oralna higijena – osim što se zubi moraju redovito i ispravno četkati, svakako se ne smije zaboraviti čišćenje međuzubnih prostora intradentalnim četkicama i zubnim koncem. Redoviti pregledi kod stomatologa s naglaskom na uklanjanje zubnog kamenca, osigurat će zdravlje vašeg zubnog mesa, a pravovremeno postavljanje dijagnoze uz odgovarajuću terapiju, zaustavit će napredovanje bolesti. Parodontologija u današnje vrijeme nudi izvrsne i učinkovite metode liječenja, čak i kada je riječ o uznapredovalom stupnju bolesti, pa ipak, da bi učinak bio čim bolji, vrlo je važno redovito posjećivati vašeg doktora dentalne medicine.

Parodontna kirurgija

Kirurške metode liječenja parodontitisa koriste se u slučaju kada konzervativno liječenje ne može dati zadovoljavajući rezultat. Tada se primjenjuju postupci kao što su redukcija parodontnih džepova, obnavljanje, odnosno regeneracija tkiva i kosti, preoblikovanje zubnog mesa (gingive), produžavanje krune zubi te postupci transplantacije kosti i vezivnog tkiva.

Recommended Posts