In Novosti

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 96% stanovništva  ima probleme sa zubima i desnima. Činjenica je da sve češće osobe nakon 35. godine imaju status bezube osobe.

Redovito održavanje oralne higijene je preduvjet za zdrave i bijele zube. Pravilna oralna higijena smatra se osnovom za sprječavanje oboljenja usta i zuba. Pranjem zuba uklanjaju se ostaci hrane i naslaga koji su glavni uzročnici za nastanak karijesa i parodontnih oboljenja. Posljedica loše i nepravilne oralne higijene je gubitak zuba. Uz malo dobre volje možete spriječiti karijes, parodontitis, gubitak zuba i loš zadah.

Da bi zubi što dulje bili zdravi, redovito treba koristiti odgovarajuću četkicu i pastu. Najbolje je zube prati nakon svakog jela. Čišćenje nedostupnih mjesta također je važno. Zato morate koristiti interdentalnu četkicu i zubni konac. Paste za zube koje sadrže fluor najbolje štite zube jer sprečavaju štetno djelovanje bakterija koje su uzročnici karijesa. Koju god zubnu pastu odaberete biti će odlična. Istu vrstu zubne paste možete koristiti cijelog života jer ne možete postati imuni na njena dobra svojstva.

Poželjno je mijenjanje četkice za zube svaka tri mjeseca. Nakon razdoblja od tri mjeseca vlakna četkice su potrošena i deformirana. Preporučuje se korištenje četkice srednje tvrdoće, jer suviše tvrda četkica može povrijediti desni i dijelom oštetiti zubnu caklinu.

U zadnje vrijeme pojavile su se i antiseptičke “vodice” za ispiranje usta koje su korisno dodatno sredstvo za održavanje oralne higijene. Ali morate znati da one ne mogu zamijeniti četkicu. Bez obzira koliko su ovi antiseptici jaki, oni imaju slabo djelovanje na bakterije smještene unutar zubnog plaka. Zato plak uvijek morate mehanički ukloniti četkicom a tek zatim koristiti vodicu.

Oboljenja karijes i parodontoza prouzrokovana su bakterijama iz plaka.

Svakodnevna oralna higijena nastanak ovih oboljenja svodi na minimum. Postoje mjesta koja nisu dostupna četkici i zubnom koncu, na kojima se plak dulje zadržava. Nastale naslage može ukloniti samo stomatolog. Zato je osim redovite oralne higijene, redovna posjeta stomatologu neophodna u preventivi oralnih oboljenja.

Osim dobre i pravilne higijene, i pravilna prehrana je preduvjet za sprečavanje pojave karijesa na zubima.

Recent Posts