In Novosti

Rijetko koji pacijent nema problema s totalnom protezom, mnogi se nikada ne naviknu na nju.

Svatko tko je nosio klasičnu protezu koja nije fiksirana na dentalnim implantatima zna kakvi se problemi mogu pojaviti. Totalne proteze mogu biti frustirajuće za pacijenta iz nekoliko razloga. Vremenom zbog sve jače koštane resorpcije postaju labave, često svojim pomicanjem stvaraju osjećaj nelagode. Svi ovi problemi mogu se riješiti fiksiranjem kako gornje tako i donje proteze za dentalne implantate.

Za sve pacijente koji ne mogu iz bilo kojeg razloga prihvatiti totalnu protezu, proteza na implantatima je najbolje rješenje. Proteze na implantatima kao što i sam naziv govori, su zubne proteze koje se pričvršćuju na zubne implantate.

Implantat je u obliku malog vijka koji se fiksira u kost, a na vanjskom dijelu ima element na koji se pričvršćuje proteza.

Potpuno bezubi pacijenti, koji ne mogu nositi totalnu protezu, a nemaju dovoljno novca za ugradnju implantata za sve nedostajuće zube, mogu ugradnjom manjeg broja implantata riješiti svoj problem. Da bi se proteza fiksirala za implantate potrebno je u gornju vilicu ugraditi 4, a u donju čeljust 2 implantata. Na ovaj način se uz vrlo mali broj implantata postiže jako stabilno i funkcionalno protetsko rješenje.

Proteza na implantatima se češće radi u donjoj čeljusti, radi stabilnost tijekom jela i govora. U slučaju da Vam gornja proteza ne stvara problem, da je u potpunosti funkcionalna i da ste se navikli na nju, onda možete raditi protezu na implantatima samo u donjoj čeljusti. U slučaju kada anatomski uvjeti u ustima ne dopuštaju izradu funkcionalnih i kvalitetnih totalnih proteza, potrebno je napraviti u obje čeljusti proteze na implantatima.

Proteza na implantatima koristi se kod pacijenata koji imaju totalnu bezubost, a imaju dovoljno kosti u čeljusti za ugradnju implantata.

Prednosti ovakvih proteza su mnogobrojne. Maksimalno su stabilne, omogućuju normalnu funkciju žvakanja sve vrste hrane, govor se normalizira, iritacija sluznice je smanjena. Kvaliteta života pacijenata se poboljšava.

Postupak ugradnje implantata je jednostavan, izvodi se u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan.

Proteza se lako skida i stavlja tako da se higijena vrlo lako održava.

Recent Posts