In Novosti

Danas je stres sastavni dio života. Rijetko se tko može pohvaliti da stres ne utječe na njegove svakodnevne aktivnosti. Stres je duboko isprepleten sa suvremenim načinom života. Prema posljednjim studijama preko 75% modernog društva ima neki od pokazatelja stresa. Novac, posao i ekonomski problemi su samo jedni od mnogih “okidača” za početak nagomilavanja stresa. Pored toga što stres utječe na stanje duha, može izazvati ozbiljna oštećenja zuba i desni.

Znaci koji Vam ukazuju na stres su sljedeći :

– glavobolja

– mučnina

– malaksalost

– drastična promjene tjelesne težine

– poremećaji sna

– česte promjene raspoloženja

Ukoliko je stres prisutan kod pacijenta, od izuzetne je važnosti obratiti pozornost na stanje oralnog zdravlja. Promjene na zubima i desnima koje se mogu javiti kod ovih pacijenata mogu varirati od blažih ka težim oblicima. Neki od oblika su sljedeći :

Erozija zuba

Javlja se kod prvih simptoma stresa, a izazvana je čestim povraćanjem. Sadržaj koji se izbacuje iz želuca je pun klorovodične kiseline koja nagriza caklinu zuba čime dolazi do erozije zuba.

Poremećaji mekih tkiva

Pacijenti koji su izloženi stresu imaju oslabljen imunološki sustav. Kao posljedica ovakvog stanja na desnima i okolnoj sluznici se javljaju promjene u vidu pojave afti, herpesa i drugih ulceracija. Osim toga kao posljedica oslabljenog imuniteta može se javiti i žarenje i peckanje jezika.

Poremećaji tvrdih tkiva

Bruksizam je poremećaj  koji uključuje škrgutanje zubima i stiskanje čeljusti tokom noći. Prilikom stiskanja čeljusti  dolazi do pojave tenzije u mišićima. Vremenom tenzija mišića prelazi u kroničan umor i slabljenje istih, čime se mijenjaju i koštano mišićni odnosi kao i odnosi unutar temporomandibularnog zgloba.

Ukoliko se ovakve pojave ne liječe mogu izazvati oštećenja samih zuba u vidu trošenja pa čak i frakture zuba ili protetskih radova.

Savjet stomatologa: Neophodno je, ukoliko je to moguće, riješiti se svake vrste stresa. U slučaju već postojećih tegoba na zubima i desnima obratite se stomatologu koji će izvšiti potrebne preglede i pomoći Vam da sanirate već nastala oštećenja.

Recent Posts