In Novosti

Dva su čimbenika kojima se može preventivno djelovati na zdravlje usta i zuba:

  • osobna higijena
  • pravilna prehrana

U svakodnevnom životu čovjeku je na raspolaganju više načina i mogućnosti za dobro održavanje higijene usta i zuba.

Osobna higijena

Korištenje četkice i paste za zube je najčešći i uobičajeni način. Četkicom se uklanjaju sve naslage sa zuba, desni i jezika, što pridonosi čistoći i svježini usta. Zube i usta je neophodno prati najmanje dva puta dnevno, ujutro, nakon ustajanja, prije doručka, i navečer, prije spavanja.

Četkice za zube

Četkice za zube se razlikuju u odnosu na veličinu (male, srednje, velike), oštrinu (meka, srednje i tvrda), kao i u materijalu (napravljene od umjetnih ili prirodnih materijala).

Danas, osim standardnih četkica, postoje i električne četkice koje omogućuju niz pogodnsoti. Osim što učinkovitije uklanjaju naslage sa zuba, većina ima i tajmer koji upozorava na duljinu trajanja pranja zubi, koje ne smije biti manje od 3 minute. Električne četkice, također, zahtijevaju manju vještinu pri korištenju. S obzirom na veliku i raznovrsnu ponudu četkica za zube, pravilan odabir je prvi korak ka dobroj oralnoj higijeni.

Na tržištu postoje i posebne interdentalne četkice namijenjene čišćenju teško pristupačnih prostora u ustima, odnosno održavanju fiksnih protetskih i ortodontsikh nadomjestaka.

Paste za zube

Većina pasta za zube koje se koriste u svakodnevoj uporabi imaju u svom sastavu sve potrebne sastojke koji doprinose kvalitetnom korištenju. Osnovni i najbitniji sastojak pasta za zube je fluor, koji se nalazi u obliku natrij fluorida ili monofluorofosfata. Osim fluora sadrže i abrazive, zaslađivače, deterdžente, boje i različite arome.

Zubni konac

Korištenje konca za zube je važan dio oralne higijene. Redovitim korištenjem konca za zube vrši se prevencija bolesti desni i zuba. Konac je posebno učinkovit kod čišćenja prostora između dva zuba, odnosno onih mjesta gdje standardna četkica za zube ne može doprijeti.

Tekućine za ispiranje usta

Značajan dio dobrog oralnog zdravlja može se prepisati i korištenju tekućine za ispiranje usta. One najčešće sadrže klorheksidin ili fluor i koriste se isključivo po uputi proizvođača ili pod kontrolom stomatologa.

Pravilna prehrana

U svakodnevnoj prehrani u organizam se unosi hrana različitog sadržaja i količine. Kako za opće zdravlje, tako i za zdravlje zuba potrebno je voditi računa o što većem unosu sirove, neprerađene hrane, odnosno korištenje svježih namirnica, voća i povrća. Vrlo je važno da se navečer prije spavanja, a nakon pranja zubi, ne unosi hrana jer je noć razdoblje kada su u ustima najbolji uvjeti za stvaranje karijesa.

Redovite kontrole kod stomatologa

Za oralno zdravlje svakog pojedinca brinu se stomatolozi, koji prate stanje u ustima pacijenata tijekom redovnih šestomjesečnih pregleda, i ovisno o potrebama daju odgovarajuće savjete i primjenjuju odgovarajuće terapeutske metode, a sve u cilju održavanaj dobrog stanja u ustima.

Recent Posts