In Novosti

Danas se sve češće susrećemo u praksi s ovim promjenama. Ukoliko su ove promjene na zubima manje od 0,03mm3 na godišnjoj razini riječ je o fiziološkom trošenju zuba i to Vas ne mora brinuti. U suprotnom ukoliko su nastale promjene veće od 0,03mm3 i vidljive golim okom, a to se može utvrditi pregledom kod stomatologa, riječ je o patološkim promjenama.

Što dovodi do nastanka promjena?
1- Prekomjerno trenje zuba o zub što za posljedicu ima odlamanje dijela zuba (cakline i dentina) – atricija
2- Loše navike poput grickanje predmeta (olovke, uporaba lule, žličica, noktiju itd) što za posljedicu ima stvaranje zaravnjenih ploča na zubima – abrazija
3- Škrgutanje zuba – nefiziološko škripanje i stiskanje zuba koje se češće javlja noću – bruksizam
Sve tri navedene pojave imaju zajedničku posljedicu smanjenje visine zagriza i nekada dovode do poremećaja u čeljusnom zglobu.

Kako riješiti problem?
Rješavanje problema započinje temeljnom dijagnostikom. Terapija ovisi od uzroka koji su doveli do oštećenja i trošenja zuba. Istovremeno se mora utjecati na uklanjanje uzroka i rekonstrukciju oštećenih zuba.
Postoje različite metode i materijali rekonstrukcije ovakvih oštećenja. Mi smo se odlučili za primjenu CAD – CAM tehnologije i keramike kao materijala za rekonstrukciju. Dobiveni su dobri funkcionalni i estetski rezultati.

Recent Posts