In Novosti

U fiksnu protetiku se ubrajaju krunice za zube, mostovi i ljuskice. To su fiksne protetske nadoknade koje se fiksiraju u ustima i ne vade se.

Zubnim mostom se mogu nadomjestiti jedan ili više nedostajućih zuba. Zubni mostovi povezuju prekinute zubne nizove u jednu cjelinu. Nosači zubnog mosta mogu biti prirodni zubi ili implantati. Osim estetske dentalni most ima i zdravstvenu funkciju, jer sprečava povlačenje zubnog mesa i pokretljivost susjednih zuba. Most je izbor naknade u slučajevima kad nedostaje jedan ili više zuba.

Krunice za zube su navlake koje se postavljaju na prirodne zube, a kojima se nadoknađuju oštećeni i estetski neprihvatljivi zubi.

Indikacije za izradu keramičkih krunica su u slučajevima:

– Kada je zub oštećen karijesom i nema dovoljno zubne strukture koja bi podržala plombu i održala funkcionalnost

– Ukoliko je veći dio zuba polomljen i nije moguće napraviti kompozitnu nadogradnju

– Ukoliko postoji velika šupljina na zubu i umjesto velike plombe više bi voljeli staviti krunicu

– Kada imate ugrađen implant, krunica će biti postavljena na njega

– Ukoliko su zubi oštećeni do točke za koju su krunice jedino rješenje

– Za keramičke krunice možete se odlučiti i iz estetskih razloga ukoliko želite lijep osmijeh

Koliki će vijek trajanja krunice imati ovisi o brizi o vašim zubima. Uz dobru higijenu zuba, redovite posjete zubaru, kvalitetne krunice mogu trajati od 10-15 godina.

Krunice mogu biti izrađene od keramike, metala ili kombinacije ova dva materijala.

Keramičke ljuskice ili veneers također spadaju u fiksne protetske nadoknade i predstavljaju stomatološku nadoknadu u vidu tankih navlaka napravljenih od materijala u boji zuba.

Terapija ljuskicama je neinvazivna metoda kojom se uklanja tanak površinski sloj zuba. Gubitak zdrave zubne supstance je minimalan, a rezultat terapije maksimalni i u funkcionalnom i estetskom smislu. U odnosu na krunice ljuskice prekrivaju samo prednju stranu zuba. Odličan su izbor za rješavanje problema kod pacijenata koji su nezadovoljni izgledom svojih zuba, zbog obojenja, velikog razmaka između sjekutića ili nepravilnog oblika i položaja zuba. Ljuskice su jake i izdržljive i vijek trajanja im je od 10-15 godina.

Materijal od kojih se izrađuju ljuskice karakterizira velika prozirnost, što ovim fiksnim nadoknadama daje prirodni efekt.

Recent Posts