Endodoncija, odnosno liječenje korijena zuba, podrazumijeva:

  • detaljno dijagnosticiranje zatečenog stanja
  • liječenje bolesti zubne pulpe.

 

Potreba za liječenjem zuba javlja se kada se karijes probije do zubne pulpe i na taj način izazove bolnu upalu živca ili promjenu boje zuba.

Zubna pulpa smještena je u samom kanalu zuba, koji se nalazi u svakom korijenu zuba. Sastoji se od živčanih vlakana i krvnih žila, čija je osnovna funkcija vaskularizacija i prehrana zuba. Zbog prodora karijesa u zub, dolazi do infekcije pulpe bakterijama koje uzrokuju karijes.

Endodontski zahvat sastoji se od:

  1. uklanjanja zubne pulpe
  2. punjenja korijenskih kanala potrebnim sredstvima
  3. ispuna zuba ili nadogradnje krunice.

 

Prvi korak u endodonciji podrazumijeva dijagnosticiranje upaljenog zuba, odnosno eventualnog apscesa na zubu. Nakon postavljanja precizne dijagnoze, pristupa se postavljanju lijeka u oboljeli zub te izradi privremenog ispuna. Kada se zub zaliječi, uklanjanja se upaljena zubna pulpa te se čiste zahvaćeni zubni kanali.

Sačuvajte svoje zube na vrijeme! Endodoncija nam je tu od velike pomoći. Mi nastojimo sačuvati baš svaki zub  jer znamo koliko je dragocjen.

Ostale informacije vezane za restaurativnu stomatologiju i endodonciju

Restaurativna stomatologija temelj je dentalne medicine, a odnosi se na liječenje i popravljanje zuba oštećenih karijesom. Više…

Sanacija zuba zubnim plombama ili ispunima jedan je od najčešćih stomatoloških tretmana, kojim se pune šupljine u zubu nastale djelovanjem karijesa te fizička oštećenja na zubu nastala uslijed ozljede. Više…

S obzirom da stomatologija napreduje iz dana u dan danas se sve češće koriste onlay i inlay nadomjesci. Više…

Kontaktirajte nas