In Novosti

Pedodoncija ili dječja dentalna medicina dio je dentalne medicine koja se bavi prevencijom defekata i oboljenja čeljusti te liječenjem zubi kod djece pri čemu higijena predstavlja najvažniji faktor u budućem zdravlju, kako mliječnih tako i trajnih zubića. Stoga će stručni tim doktora dentalne medicine poliklinike TIM DENT- Miličić upoznati vaše dijete s pravilnim navikama oralne higijene i kroz igru ga naučiti kako je najbolje održavati higijenu zubića. Za oralno zdravlje djece u našoj ordinaciji brinu vrhunski stručnjaci dentalne medicine, a njihove zadatak je liječenje mliječnih i mladih trajnih zuba, fluoridacija, ugradnja ispuna, pečaćenje fisura i edukacija najmlađih o važnosti oralnog zdravlja.
Primjećujemo kako nam već i vrlo mala djeca, ali i predškolci, u ordinaciju često pristižu s karijesom koji se javlja budući da je caklina mliječnih zuba u ovoj dobi još uvijek nježna i neotporna, a njegovu nastanku svakako doprinosi i neadekvatna oralna higijena. Stoga, ne odlažite odlazak stomatologu – objasnite djetetu kako će mu redoviti pregledi omogućiti rast zdravih trajnih zuba i prepustite svoje voljene mališane u stručne ruke doktora dentalne medicine TIM DENT – Miličić koji su stekli bogato iskustvo u radu s djecom te provjerite zašto djeca toliko vole dr. Tamaru Žaja Miličić i dr. Marka Miličića.

Kad prvi put dijete odvesti doktoru dentalne medicine?

Poželjno je dijete prvi put odvesti doktoru dentalne medicine već u dobi od godine dana, prilikom nicanja mliječnih zuba. Rani odlazak u stomatološku ordinaciju potreban je kako bismo na vrijeme otkrili eventualne probleme u oralnom zdravlju djeteta te radi pravodobnog savjetovanja roditelja o važnosti preventivnih mjera poput pravilnog četkanja zubi, izbora zubne paste i četkice za naše najmlađe. Uz te, roditelji će dobiti i druge korisne savjete o pravilnoj prehrani te će im se ukazati i na važnost očuvanja zdravih mliječnih zubi. Redovitim posjetima ordinaciji, naši će stomatolozi moći na vrijeme uočiti i najmanji karijes ili prepoznati ortodontsku anomaliju već u najranijoj dobi djeteta.

Stručni tim doktora i osoblje poliklinike TIM DENT – Miličić prijateljski pristupa svakom malom pacijentu te ga postepeno upoznaje s ordinacijom i aparatima koju koristimo te tako stječe djetetovo povjerenje. Vrlo je važno da dijete doživljava odlazak u ordinaciju kao nešto potpuno prirodno, uz potpuno odsustvo straha te da tako bude spremno za obavljanje određenog zahvata, ako se za tim ukaže potreba.

Liječenje mliječnih zubi

Vrlo je važno očuvati mliječne zubiće jer oni čuvaju mjesto trajnim zubima i prilikom izbijanja trajnog zuba usmjeravaju njegovo izbijanje i rast. Zdravlje mliječnih zubića od iznimne je važnosti i stoga što upalni procesi na njima mogu prouzročiti mrlje i anomalije i na caklini trajnih zubi. Kako dijete ne bi dobilo ”strah od zubara”, kojega se kasnije teško riješiti u odrasloj dobi, savjetujemo da na prvi pregled odvedete dijete što ranije, bez obzira na to što možda, u tom trenutku, stomatološko liječenje uopće nije potrebno. Također, redovite kontrole od iznimne su važnosti kod djece predškolske dobi jer se već tada mogu prepoznati eventualne ortodontske anomalije. Imajte u vidu važnost redovitih kontrola i pravovremenog liječenja jer netretirani uznapredovali karijes može dovesti do boli i traume djeteta, a takvo stanje treba izbjeći pod svaku cijenu.

Fluoridacija

Idealno sredstvo za prevenciju nastanka karijesa jest fluor koji štiti caklinu zuba, čini je otpornijom te sudjeluje u remineralizaciji karijesne lezije koja se tek počela razvijati. U poliklinici TIM DENT – Miličić mliječni i trajni zubi premazuju se fluorom u obliku tekućine, gela ili laka – radi se o potpuno bezbolnom i brzom preventivnom zahvatu koji preporučujemo svim našim malim pacijentima.

Pečatni ispuni ili pečaćenje fisura

Pečaćenje dubokih fisura na stražnjim zubima također sprječava nastanak karijesa te omogućuje bolju higijenu. Imajte u vidu da je vrlo važno pečaćenje prvih trajnih zuba, odnosno „šestica“, te savjetujemo roditeljima da dovedu mališane u ordinaciju čim primijete nicanje ovih zubića.

Recommended Posts