Ortodoncija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi dijagnostikom, prevencijom i ispravljanjem nepravilnog položaja zubi, te nepravilnog odnosa između gornje i donje čeljusti. Ortodontska terapija jedna je od najboljih preventivnih mjera koja sprječava nastanak karijesa na područjima koja nisu dostupna čišćenjem zubi. Dobne granice za ortodonsku terapiju nema, kao što nikad nije ni prekasno za ispravljanje zubi ili praznina koje su nastale vađenjem zubi.

Ortodontska terapija pomoću alignera

Ortodontska terapija alignerima koristi prozirni aparatić koji je gotovo nevidljiv. Osim estetike, pomoću alignera rješavamo i funkcionalne probleme poput zagriza, prekomjernog trođenja zubi, bolova u čeljusti…

Najpoznatiji svjetski brend prozirnih aparatića odnosno alignera je Invisalign koji se u potpunosti zasniva na digitalnoj tehnologiji.

Tijekom pregleda i uvida u oralno stanje pacijenta i je li dobar kandidat za ortodontsku terapiju pomoću alignera, doktor uzima precizni digitalni otisak pomoću intraoralnog skenera. Digitalni otisak se dalje koristi za ortodontsku terapiju pomoću 3D printera koji izrađuje folije iz patentirane medicinske plastike (BPA free) koje zovemo alignerima ili nevidljivim aparatićem.

Pacijent dobije unaprijed određene i kreirane folije koje mijenja ovisno o dogovoru s ortodontom svakih 7 do 10 dana.

Ni jedna folija nije jednaka, odnosno svaka je s određenim pomakom u dizajnu u odnosu na prethodnu kako mi pomakom vršila planirani pritisak i na taj način pomiče zube. Aligneri se nose stalno, a skidaju se samo prilikom obroka.

Po završetku terapiju jako je važno što dulje nositi noćnu udlagu ili retainer kako se zubi ne bi vratili u svoj početni položaj.

Dogovorite prvi pregled i konzultacije