Čišćenje zubnog kamenca postupak je čišćenja zuba koji se obavlja prilikom redovitih godišnjih pregleda kod stomatologa. To je potpuno bezbolna, neinvazivna i sigurna metoda uklanjanja kamenca, odnosno tvrdih naslaga na zubima nastalih mineraliziranjem plaka. Govorimo o tvrdim bijelim ili žućkastim naslagama koje nastaju na zubima u području spoja zuba i zubnog mesa (gingive).

Podloga za nastajanje zubnog kamenca je zubni plak. On se normalno stvara na zubima, već nekoliko sati nakon pranja. Nakon svakog obroka razne mikročestice i pigmentacije iz hrane i pića zaostaju na površini zuba. Osim što nagrđuju estetsku dimenziju,  one su važan uzrok pojedinih patoloških procesa poput karijesa i parodontitisa, koji mogu ugroziti zdravlje.

Četkica, zubna pasta i vodica za ispiranje usta nužni su u ispravnoj oralnoj higijeni, no ne i dovoljni, jer je za održavanje zdravlja zuba ipak potreban redoviti stomatološki pregled.

Zajedno s čišćenjem kamenca uobičajeno se radi i tzv. AIR FLOW®, potpuno bezbolna metoda profesionalnog čišćenja zuba poznatija kao pjeskarenje. Ona uspješno otklanja sve pigmentacije s površine zuba te sprječava nastanak zubnog plaka, karijesa, gingivitisa i parodontitisa.

Pjeskarenje je čišćenje zubi pomoću mlaza sitnih čestica natrijeva bikarbonata, koje se raspršuju pomoću kontroliranog mlaza vode i komprimiranog zraka. Na taj način uklanjaju se zubni plak i pigmentacije.

Pigmentacijama su skloniji pušači, pacijenti koji konzumiraju kavu, crno vino ili pak neke voćne i povrtne sokove koji mogu obojiti zube.

Sam postupak, ovisno o količini naslaga na zubima, traje 15 minuta, a zubi su nakon njega sjajni i ispolirani te manje skloni ponovnom nakupljanju plaka i pigmentacija.

 

Priuštite svojim zubima profesionalnu njegu i zaštitu ovom kombinacijom – čišćenjem zubnog kamenca i pjeskarenjem, nekoliko puta godišnje u poliklinici TIM DENT! Vaši zubi bit će vam zahvalni.

PJESKARENJE ZUBI

Pacijent dolazi u našu zagrebačku stomatološku ordinaciju kako bi otklonio kamenac i pigmentacije sa svojih zuba. Nakon svakog obroka, razne mikročestice i pigmentacije iz hrane i pića zaostaju na površini zuba te predstavljaju, ne samo estetsku manjkavost, već i važan uzročni faktor u nastanku pojedinih patoloških procesa poput karijesa i parodontitisa. Oni mogu ugroziti pacijentovo zdravlje.

 

Pjeskarenjem se otklanjaju sve pigmentacije s površina zuba te sprječava nastanak zubnog plaka, karijesa, gingivitisa i parodontitisa. Zubi su nakon njega sjajni i ispolirani te manje skloni ponovnom nakupljanju plaka i pigmentacija.

Ostale informacije vezane za estetsku stomatologiju

Kažu da je osmijeh najkraća udaljenost između dvoje ljudi, a estetska stomatologija je grana stomatologije usmjerena upravo k tome da pacijentima podari ravne i blistave zube o kakvima su oduvijek sanjali. Više…

Osmijeh je pozitivna karakteristika našeg lica i osobnosti te zato nipošto nije pretjerana stara izreka kako je osmijeh ogledalo duše.Više…

Izbjeljivanje zuba je u potpunosti neinvazivna, sigurna i bezbolna metoda korigiranja boje zuba pomoću peroksida i posebne svjetlosti za izbjeljivanje. Više…

Estetski nedostaci na zubima često dovode do toga da ljudi skrivaju svoj osmijeh, manje se smiju, narušeno im je samopouzdanje i jednostavno su nezadovoljni sami sobom. Više…

Korektivni zahvati na gingivi odnosno gingivoplastika predstavlja kirurško oblikovanje mekih tkiva usne šupljine – desni ili gingive oko zuba – pomoću kojeg u vrlo kratkom vremenu pacijentove desni poprimaju prirodan i zdrav izgled. Više…

Kontaktirajte nas