In Novosti

Poliklinika TIM DENT Miličić prva u Hrvatskoj s ponosom predstavlja revolucionarni skener Trios 3Shape koji omogućuje visoku preciznost i gotovo nevjerojatnu brzinu izvođenja stomatoloških radova. Nema više neugodnog uzimanja otisaka, ubrušavanja i namještanja dok kruna ne “sjedne”, čekanja danima da vaš protetski rad stigne iz laboratorija. Sve to ostaje u stomatološkoj prošlosti, a zubna poliklinika TIM DENT Miličić vodi vas u stomatološku budućnost. Trios 3Shape skenerom potpuno bezbolno i bez ikakve neugode skeniramo pacijentovu čeljust, a snimke se odmah dostavljaju zubnom laboratoriju koji, dok vi popijete kavicu ili vam mi na kompjutoru detaljno objasnimo stanje u čeljusti i izgled vašeg budućeg rada, u 3D tehnologiji izrađuje vaš novi protetski ili ortodontski nadomjestak u čijoj je izradi pogreška jednostavno isključena.[/blockquote]

CAD/CAM – za savršeno preciznu stomatološku protetiku

Sistem koji služi za izradu svih vrsta keramičkih nadomjestaka je CAD/CAM tj. Computer-Aided Design and Computer-Aided Manufacturing, što u prijevodu znači da se keramički fiksno protetski nadomjestak dizajnira i izrađuje pomoću kompjutera. Novi program, Trios 3Shape omogućava nam još brži i komforniji rad, a samim tim i bolje rezultate prilikom izrade bezmetalnih nadomjestaka. Na ovaj način se mogu izraditi ljuskice, inlayi, onlayi, endokrune, krune, mostovi kao i suprastrukture za implantate i ako su zubi prethodno adekvatno pripremljeni, rad može biti završen za samo jedan sat.

Pomoću skenera se uzima optički otisak, a rezultat je 3-D model zuba koji nam služi kao osnova za modeliranje planiranog rada. Sljedeći korak je rezanje nadomjestka pomoću stroja za obradu keramike koja je integrirana u sistem. Nakon toga se radi proba u ustima pacijenta, finalna obrada sa nijansiranjem i glaziranjem, a potom cementiranje rada. Rezultat je protetski rad vrhunskih estetskih vrijednosti izrađen najnovijom tehnologijom u najkraćem mogućem vremenu bez faze uzimanja otisaka klasičnim putem.

Oralni skener Trios 3Shape uistinu je pravo tehnološko čudo koje omogućuje digitalno skeniranje pacijentove čeljusti u boji, određuje nijansu boje svakog pojedinog zuba, određuje odnos i razgraničenje zuba i gingive te skraćuje vrijeme boravka u ordinaciji, ali prije svega, pruža stomatolozima i zubotehničkom laboratoriju mogućnost za što preciznijim izvođenjem stomatoloških radova.

“Trios 3Shape skener jedan je od najinovativnijih i najcjenjenijih dentalnih skenera u svijetu i izrazito smo ponosni na to da je upravo naš Tim Dent – Miličić prva stomatološka ordinacija koja će ga predstaviti hrvatskim pacijentima, a sve u svrhu što bolje, preciznije i brže stomatološke usluge“, smatra dr. med.dent Marko Miličić, specijalist oralne kirurgije i implantologije, suvlasnik ordinacije Tim Dent – Miličić.”

Jedna od najvećih njegovih prednosti jest u tome što Trios 3Shape, nakon brušenja zuba, prepoznaje razliku između ruba preparacije i mekog tkiva koje ga okružuje. Tako tehničar može najpreciznije odrediti rub na koji sjeda kruna, a budući da je skener u boji, do detalja možemo poskenirati i boju sluznice te boju, pigmentaciju i oblik zubi. Uz to, njegovu veliku prednost vidim i u implantologiji jer se prilikom ugradnje implantata vrlo lako dobije digitalna informacija o smjeru i položaju ugrađenih implantata“, kaže dr. Miličić, jedan od naših najpoznatijih oralnih kirurga koji godišnje svojim pacijentima ugrađuje čak 3000 implantata te smatra kako mu, kao implantologu, uz CT i rendgenske snimke, ovaj skener pruža dodatne mogućnosti za rad i još kvalitetniju izvedbu.

Trios 3Shape skener mnogo je više od običnog stomatološkog oralnog skenera – radi se o multifunkcionalnom digitalnom uređaju koji isporučuje 3D slike u boji, određuje boju zubi i skenira intraoralne HD fotografije vrhunske kvalitete i preciznosti koje se mogu pohraniti u digitalnom mediju ili poslati zubnom laboratoriju istog trenutka kada su skenirane, a na temelju njih se potom rade protetski ili ortodontski radovi kod kojih je pogreška jednostavno isključena. Ova tehnologija omogućuje snimanje više od 3000 2D slika u sekundi što Trios 3Shape skener čini čak 100 puta bržim od bilo koje konvencionalne video kamere.

„Danas već postoje oralni skeneri na tržištu, ali ti su skeneri mogli zahvatiti samo dva do tri zuba, nikako cijelu čeljust, niti su, budući da su dosad skeneri bili crno-bijeli, mogli razlikovati što je zubno meso, a što zub. Ovaj je skener doista prava stomatološka revolucija, pogotovo zato što nam omogućuje da se protetski radovi, za koje je od uzimanja otiska do finalnog rada nekad trebalo tri do četiri dana i nekoliko dolaska u ordinaciju, sada naprave za samo nekoliko sati. Ovo je vrlo zgodno za pacijente koji u našu ordinaciju dolaze van Zagreba, ali, naravno i za naše zagrebačke pacijente jer, ne zaboravimo, vrijeme je novac. Zašto biste ga potrošili na četiri dolaska u ordinaciju kada se sve može učiniti u samo nekoliko sati?“, smatra dr. Miličić.

Skeniranje u prirodnim bojama omogućuje prikaz vjerne slike stanja u čeljusti što jednostavno prije, uz dosadašnje tehnologije crno-bijelog skenera, nije bilo moguće. Osim što određuje nijanse svih zuba, kao i odnose crveno-bijelo (odnos gingive i zuba) on je optimiziran tako da pokazuje i najsitnije detalje u usnoj šupljini, a zbog njegovog jedinstvenog i ergonomskog dizajna, skeniranje nikad nije bilo jednostavnije – niti za pacijenta, niti za stomatologa. Također, daljnji protetski rad sa skeniranom slikom koja omogućuje najveću moguću preciznost, nikad nije bio jednostavniji za zubotehnički laboratorij.

„Nije dugo trebalo da prepoznamo revoluciju u obliku ovog digitalnog skenera te smo vrlo brzo odlučili kako ćemo ga nabaviti i koristiti na našim pacijentima upravo zato što uvelike olakšava rad nama stomatolozima, ali pruža i određenu komociju našim pacijentima. Naime, kod ovog skenera, za razliku od dosadašnjih metoda korištenih u stomatologiji, više uopće nema uzimanja otisaka na koje smo navikli, nema niti kontrastnog praška za posipanje koji koriste crno-bijeli skeneri. Vi jednostavno njime poskenirate stanje u čeljusti i pošaljete digitalnu sliku u zubni laboratorij. Osim toga, skener omogućuje da odmah, na licu mjesta, pacijentu na kompjutoru, pokažete i do detalja objasnite stanje u čeljusti“, kaže dr. dent. med. Tamara Žaja Miličić, specijalizantica stomatološke protetike.

„Kao jednu od velikih prednosti vidim i jedan sasvim novi moment u estetskoj stomatologiji, koja mi je uža specijalnost, a koji ova novina donosi – njime se vrlo lako pacijentima može predočiti kako će izgledati njihov novi osmijeh. Budući da je naša ordinacija poznata i po kreiranju idealnog osmijeha (smile design), od sada možemo, u dogovoru s pacijentom, odmah odrediti boju, veličinu i oblik novih zuba koji će biti savršeno usklađeni s građom lica, ali i s bojom očiju i kose. Također, uz pomoć skenera možemo pacijentu predočiti kako će, po završetku terapije, izgledati njegov novi izbalansirani zagriz ili odnos zuba i zubnog mesa. Bez ikakve rezerve mogu reći kako je estetska stomatologija dobila jedan zaista savršen alat s kojim će zadovoljstvo pacijenta koji sudjeluje u procesu kreiranja vlastitog osmijeha, od sada biti još i veće“, kaže dr. Žaja Miličić.

Trios 3Shape skener omogućuje:

 • Vrhunsku preciznost skeniranih slika koja garantira najpreciznije stomatološke radove
 • Visoku učinkovitost kliničkih rezultata
 • Više nije potrebno uzimanje otisaka
 • HD fotografija u boji
 • Prepoznavanje razlike svih mekih i tvrdih tkiva u usnoj šupljini
 • Prepoznaje sve kretnje u čeljusti pacijenta
 • Potrebno je samo 2-3 minute po cijeloj čeljusti
 • Odmah spreman za upotrebu
 • Skeniranje više od 3000 2D slika u sekundi
 • Širok spektar indikacija
 • Trenutačno određivanje boje zuba i pigmentacija kao i boje sluznice
 • Isključuje pogrešku prilikom mjerenja
 • Preciznost u određivanju odnosa crveno-bijelo (zubno meso-zub)
 • Nije potreban kontrastni prašak koji koriste crno-bijeli skeneri
 • Smanjen broj dolazaka u ordinaciju i provođenje vremena u ordinaciji s 3-4 dana na 2-3 sata
 • Omogućuje interaktivnu online komunikaciju sa zubnim laboratorijem

 

Trios 3D Shape skener se koristi kod:

 • Pripreme za krunice, mostove i proteze
 • Restaurativne stomatologije – ugradnje ispuna, inlaya, onlaya, overlaya
 • Endodoncije – nakon završene endodontske terapije, obnavljanje krune zuba
 • Estetske stomatologije – ugradnje ljuskica, dizajniranja osmijeha, gingivoplastike
 • Ugradnje privremenih protetskih rješenja
 • U implantologiji kod planiranja ugradnje implantata
 • Ortodontskih tretmana
 • Kao i kod svih ostalih stomatoloških tretmana kod kojih naši stomatolozi procjene da bi skeniranje TRIOS 3D Shape skenerom bilo korisno
Recent Posts