In Novosti

Gubitak zubi daleko je veći problem od pukog estetskog nedostatka te nesumnjivo utječe na kvalitetu cjelokupnog života, posebice ako je riječ o gubitku prednjih zubi. Osim što je poremećen čitav žvačni sustav te s vremenom možemo početi trpjeti i bolove, ljudi koji su izgubili zube mogu se suočiti i sa čitavom lepezom psiholoških i emotivnih tegoba. S druge strane, parcijalne proteze i mostovi imaju svojih mana koje ih čine sve manje popularnima, a dentalna medicina danas može ponuditi gotovo idealno rješenje u vidu dentalnih (zubnih) implantata.
Osim što vizualno predstavljaju gotovo savršenu “kopiju” izgubljenog zuba, mogli bismo reći da je njihova funkcionalnost besprijekorna. Sofisticirani vijci od titana ugrađuju se u čeljusnu kost imitirajući tako korijen novog zuba, a potom im se dodaju keramičke krunice čime pacijent, osim funkcionalnosti, dobiva i vrhunsko estetsko rješenje.
Prednosti implantata u odnosu na proteze i mostove

Zubni implantati predstavljaju gotovo savršen nadomjestak za izgubljeni zub, ne samo vizualno, već i funkcionalno.

Za razliku od mostova i proteza, njihova ugradnja ne zahtijeva brušenje, odnosno oštećivanje zubi nosača. Nerijetko zubi nosači se moraju i endodontski zbrinuti kako bi se pripremili za daljnju rekonstrukciju.

Mostovi i proteze ne mogu zaustaviti procese resorpcije kosti i povlačenja zubnog mesa do kojih dolazi nakon gubitka zubi. Zbog tih procesa dolazi do pojave praznog prostora između protetskog nadomjestka i čeljusnog grebena čime se narušava i estetika i funkcija. Ugradnja implantata u potpunosti će spriječiti ove pojave.

Kod pacijenata s totalnom ili parcijalnom bezubošću indicirane su mobilne proteze. Primjenom ovakvih protetskih nadomjestaka tlak prilikom žvakanja se ne prenosi preko zuba, već preko desni na čeljusti kost. Ovakav prijenos tlaka je nepovoljan jer dovodi do ubrzane resorpcije kosti. Ugradnjom zubnih implantata kod ovakvih pacijenta pritisak prilikom žvakanja se prenosi izravno na kost što je najpribližnije prirodnom prijenosu sila žvakanja preko zuba.

Recent Posts