In Novosti

Prema izvještaju svjetske zdravstvene organizacije (WHO), karijes i parodontoza spadaju u najrasprostranjenija oboljenja na svijetu, odmah poslije kardiovaskularnih oboljenja.

Uzročnici nastanka karijesne lezije su bakterije sa svojim enzimima koje razaraju zubnu caklinu i dalje prodiru u dentinski dio zuba. Ovisno od prodora bakterija kroz caklinu i dentin, karijesne lezije mogu biti površinske i duboke. Uznapredovale duboke karijesne lezije mogu dovesti do nastanka pulpitisa (upala zubnog živca). Po dijagnosticiranju karijesne lezije ovisno od njene veličine, tj. površine zuba koje zahvaća, terapija može biti konzervativna ili protetska.

Konzervativna terapija uključuje uklanjanje kompletne karijesne lezije i postavljanje zubnog ispuna (plombe). Ovisno od materijala zubni ispuni mogu biti kompozitni (bijele plombe), amalgamski (crne ili sive plombe), zlatni i na kraju keramički ispuni (onlej, inlej). Dentalni kompoziti se odlikuju visokim estetskim osobinama i samim tim dobro imitiraju prirodna zubna tkiva. Kompozitni materijali omogućuju restauraciju zuba uz mnogo manje uklanjanja zdravog zubnog tkiva zahvaljujući adhezivnim sredstvima.

Amalgami su mješavina žive sa srebrom, kositrom, bakrom i cinkom. Amalgamske plombe su tzv. “crne plombe” i najduže su u uporabi. Posjeduju dobre mehaničke osobine, ali zbog loših estetskih karakteristika i osporene toksičnosti sve se rjeđe koriste.
Prilikom pripreme zuba za ugradnju amalgamske plombe potrebno je ukloniti više zubnog tkiva kako bi se osigurala retencija, što je još jedna od mana amalgamskih plombi.
Keramika kao materijal za plombe se pojavila kao odgovor dentalne industrije na visoke biološke i estetske zahtjeve. Tvornički pripremljeni blokovi keramike daju materijalu posebnu kvalitetu. Ova keramika omogućuje veću transmisiju svjetlosti, povećanu transparenciju i prirodnu refleksiju, čime se postižu maksimalni funkcionalni i estetski rezultati.

Zlato spada u skupinu dragocjenih metala i zbog svoje velike postojanosti, blistavog sjaja, biokompatibilnosti i dobre mogućnosti obrade kao materijal za zubne plombe ima dugu tradiciju u stomatologiji. Međutim, primjena suvremenih materijala (keramika i drugi) kao i njegova visoka cijena, doveli su do toga da se zlato sve rjeđe upotrebljava.

U Zagrebačkoj dentalnoj ordinaciji TIM DENT – Miličić Vaše stare plombe biti će zamjenjene estetskim plombama koje u potpunosti anatomski i morfološki imitiraju oblik i boju zuba.
Postavljanje zubnih ispuna je neinvazivna tehnika kojom se zub vraća u funkciju i istovremeno pruža dobre estetske rezultate.

Recent Posts