In Novosti

Kao posljedica gubitka zuba, vremenom, dolazi do resorbcije koštanog grebena. Ukoliko su zubi izgubljeni zbog infekcije ili traume u samoj kosti proces “topljenja” kosti će biti značajno ubrzan. Gubitak kosti može biti toliko izražen da zbog blizine drugih anatomskih struktura (sinusa u gornjoj čeljusti i mandibularnog kanala u donjoj čeljusti) ne postoje uvjeti za izravnu ugradnju implantata. Kod ovakvih slučajeva se smanjuju mogućnosti za dobivanje kvalitetne protetske naknade koja će u isto vrijeme zadovoljavati i funkcionalne i estetske zahtjeve.

Često se događa da pacijenti sa značajnim gubitkom čeljusne kosti imaju neadekvatne protetske naknade kojima nisu zadovoljni. Odlike takvih nadoknada su sljedeće: kod mobilnih proteza je karakteristično da se gubi njihova stabilnost i retencijska svojstva, dok je kod fiksnih nadoknada upečatljivo da dolazi do problema s nakupljanjem ostataka hrane ispod mostova, loš zadah, loša estetika, stvaranje fonetskih problema itd.

Kod pacijenata kod kojih je nastupilo povlačenje kosti indicirana je augumentacija koštanog grebena kako bi se remodelirala prirodna kontura kosti i okolnog tkiva. Ovom intervencijom će se u značajnoj mjeri doprinijeti poboljšanju kvalitete budućeg protetskog rješenja.

Postojeći defekti u kosti temeljito pripremaju za prihvaćanje umjetne kosti koja će nadomjestiti izgubljeni tonus čeljusnog grebena. Augumentacija koštanog grebena je kirurška intervencija koja je bezbolna. Ova intervencija zahtjeva ugradnju koštanog zamjenika (umjetne kosti).

Nakon izvršene rekonstrukcije čeljusnog grebena pristupa se daljnjem protetskom zbrinjavanju pacijenta. Ukoliko je prisutna totalna ili parcijalna bezubost preporučuje se ugradnja zubnih implantata. Istovremeno ugradnjom implantata se održava postignuti tonus čeljusnog grebena čime se osigurava dugotrajnost i kvaliteta protetskog rješenja.

Recommended Posts